Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

До Дня працівників харчової промисловості

До Дня працівників харчової промисловості, - Головне управління статистики у Львівській області.

У третю неділю жовтня у державі відзначають День працівників харчової промисловості. Продукція цієї галузі – життєво необхідні продукти харчування – завжди користується неабияким попитом у населення.

Продукція львівських виробників відома далеко за межами області: мінеральні води «Моршинська» та «Трускавецька», продукція кондитерської фірми «Світоч», морозиво «Лімо», пиво «Львівське», молочна продукція ВАТ «Галичина» тощо.

Значною є частка витрат населення на харчові продукти: у структурі споживчих сукупних витрат домогосподарств витрати на продукти харчування складають близько 60%.

Вагомим є внесок харчової галузі у промисловому комплексі Львівщини.

У харчовій промисловості працює значна кількість працівників. У 2014 році кількість найманих працівників становила 17,5 тис. осіб (13,9% від загальної чисельності у промисловості). За кількістю працівників харчова галузь посідає третє місце у промисловості області – після машинобудування та підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

Кожен штатний працівник харчової промисловості у 2014 році отримував середньомісячну заробітну плату у розмірі 3218 грн., що на 10,1% більше відносно 2013 року. У січні–серпні 2015 року одному працівнику нараховано у середньому 3806 грн., що на 21,2% більше проти січня–серпня 2014 року.

За внеском у загальнопромислові результати харчова промисловість області є лідером серед основних галузей упродовж майже двох десятиліть: у 2010–2014 роках її питома вага за обсягом реалізації коливалася у межах 26–34%. Зокрема, у 2014 році частка підприємств з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів становила 34,0%1 (у 2013 році – 32,5%).  

Найбільшими виробниками продукції галузі є ПАТ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч», ПрАТ «Галичина», ПП «Оліяр», ТзОВ «Яблуневий дар», ТзОВ «Радехівський цукор», ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», ПАТ «Львівський жиркомбінат», ПАТ «Концерн Хлібпром» тощо. 

Традиційно суттєвим є внесок Львівщини в загальнодержавний обсяг виробництва таких видів продукції харчової промисловості: мінеральних вод, а також свинини мороженої, горілки та пива, соків фруктових, ферментованих молока та вершків. 

Підприємства харчової промисловості активно впроваджують інновації: торік було освоєно 43 інноваційні види продукції (32,6% від їх загальної кількості у промисловості), що в 1,3 раза більше відносно 2013 року. Так, ПАТ «Львівський холодокомбінат» розпочало виробництво десерту «Холодний йогурт», основним інгредієнтом якого є пробіотичні культури; ПАТ «Львівський жиркомбінат» – випуск майонезу «Провансаль ORGANIC» з додаванням екстракту зеленого чаю як природного антиоксиданту; філія ПАТ «Карлсберг Україна» «Львівська пивоварня» – виробництво нового сорту пива «Robert Doms» тощо.

Підприємства харчової промисловості є привабливими для іноземних інвесторів: станом на 1 липня 2014 року залучено 93,2 млн.дол. США прямих іноземних інвестицій, що становило 15,0% від обсягу прямих іноземних інвестицій у промисловість області. Головними країнами-інвесторами цього виду промислової діяльності є Польща, Кіпр, Швейцарія та Ліхтенштейн.

На розвиток підприємств з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у 2014 році було спрямовано 607,5 млн.грн. капітальних інвестицій (на 40,4% менше, ніж у 2013 році). Частка харчової промисловості у загальнопромисловому обсязі інвестицій була значною і становила у 2014 році 22,1%. У І півріччі 2015 року освоєно 150,2 млн.грн. капітальних інвестицій (12,2% у загальнопромисловому обсязі).

Продукція галузі має вагому роль в загальнообласному експорті товарів. За даними Державної фіскальної служби України, експорт готових харчових продуктів, жирів та олії у 2014 році становив 204,3 млн.дол. США, або 15,7% від загальнообласного експорту. Приблизно половина експорту вказаної продукції припала на соки, плоди та овочі консервовані, чверть – на жири та олії. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ