Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

До кінця року долар коштуватиме 8-9 грн, – експерти

До кінця року через дефіцит рахунку поточних операцій експерти прогнозують девальвацію гривні до 9 гривень за долар. Однак, як повідомляє агентство «УНІАН», в НБУ запевняють, – показник не буде критичним, оскільки за 4 місяці становить лише 594 мільйони гривень.
На думку експертів послабити гривню можуть і борги вітчизняного корпоративного сектору перед іноземними кредиторами. Банкіри не згодні і зауважують, що підстав для зміцнення долара в Україні немає – враховуючи співпрацю з МВФ та стабілізацію світових ринків.
«Потрібна подальша стабілізація в політичному і економічному просторі. Ситуація на зовнішніх ринках допоможе нашим експортерам. Тому немає підстав для девальвації – гривня буде в тих межах, що й останні декілька тижнів», – вважає Артур Іліяв, заступник голови правління КБ.
«Ми прогнозуємо рівень 8-9 гривень за долар. Хоча визнаємо, що стабілізуючими чинниками є співпраця з МВФ і, наприклад, півмільярдний кредит від Світового банку», – заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Загалом на цей рік Світовий банк планує надати Україні кредитів на 1 мільярд доларів. Окрім того, представники Європейського банку реконструкції та розвитку заявили, що готові збільшити позики Україні на 15% – тобто також до 1 мільярда доларів, зокрема на підтримку фінансового сектору, інфраструктурних проектів, сільського господарства та будівництва.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ