Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Львова з’їхалися діячі культури ОТГ

16 листопада завідувачі народних домів, бібліотек, музичних шкіл і інших закладів культури в ОТГ Львівської області зібралися щоб набратися нових знань від провідних експертів та обмінятися досвідом на тренінгу "Вплив реформи децентралізації на сферу культури в ОТГ. Організація роботи закладів культури". Про це повідомили організатори. Про це повідомили організатори.

Експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай закликав сформувати у кожній громаді бізнес-мислення, як запоруку успіху і процвітання. «У жодному випадку не вкладайте останні кошти в перекриття дахів, перекладання бруківки чи заміну вікон, бо ці витрати потягнуть за собою ще й амортизацію. Щоб оптимізувати ваші видатки, якісно використовуйте простір сільських, селищних та міських рад, де проводяться засідання. Чому б тут не зробити простір для коворкінгу і проводити гуртки, майстер-класи, влаштувати кінотеатр чи ще щось інше», - запропонував Олександр Солонтай.

Експерт запевнив учасників, що заробляти можна і в найбіднішій громаді, головне правильно скерувати кошти, лише на проектні справи. Якщо мова іде про культуру, то тут також є де розвернутися. В процесі розмови разом із учасниками, напрацювали багато ідей про корону короля Данила, корпоративного Миколая і багато іншого.

День видався надзвичайно продуктивним і насиченим. Корисними ідеями також поділилася директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Пилипець, яка розпочала свою розповідь із того, що «про всіх бібліотекарів побутує міф, ніби вони на роботі фарбують нігті. То зробіть у своїй бібліотеці гурток, де майстриня навчить це робити гарно, не лише вас, а й мешканців вашої громади. Плетіть светри, вишивайте рушники, чи щось інше, що потрібне вам і мешканцям громади» - наголосила пані Тетяна.

Директор Львівського ЦРМС, що створений за підтримки програми «U-LEAD with Europe» Aндрій Бринь, привітавши учасників, зазначив, що зважаючи на велику кількість учасників, захід надзвичайно корисний і потрібний. Це, передусім, платформа для обміну думками. Отже, ми однозначно вирішили, що такий захід за нашої організації точно не останній.

Ще одним цікавим спікером була Богдана Брилинська, керівник офісу «Львів - Місто Літератури ЮНЕСКО», яка поділилася з учасниками тренінгу ідеями співпраці із містами літератури, такими як Дублін, Единбург, Норвіч, Мельбурн і Краків, а також розробкою літературної героїні міста, яка вкінці 2016 року ожила на екранах завдяки створенню першого мультика про її пригоди у Львові як місті літератури.

Представниці Гніздичівської та Ходорівської громад у сфері культури, директор комунального закладу "Бібліотека - інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку Гніздичівської селищної ради"Оксана Зубрицька та заступник голови з гуманітарних питань Ходорівської ОТГ Ольга Мельник поділилися своїми історіями успіху у громадах. Вони стали для колег, із щойно утворених ОТГ, джерелом інформації про ефективний збір коштів і взаємини з керівництвом громади.

У Львівському підрозділі ЦРМС і надалі планують проводити такі пізнавальні зустрічі й організовувати тренінги для представників громад від найкращих експертів всеукраїнського рівня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ