Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Документи про вояків ЗУНР публікують он-лайн

До річниці Листопадового Зриву в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua публікують документи про військо Західноукраїнської Народної Республіки. 16 випусків “Вістників” Державного секретаріату військових справ ЗУНР 1918-1919 років з інформацією про повноваження військової адміністрації, мобілізацію вояків Української галицької армії, матеріально-технічне забезпечення, оплату праці та багато іншого відтепер доступні онлайн, повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

"Український нарід творить своє власне військо, яке має забезпечити політичну незалежність України", — пояснюють у першому номері “Вістника” за грудень 1918 року.

Як розповів архівіст Центру досліджень визвольного руху Роман Тютенко, оскільки “Вістник” виходив в час українсько-польської війни 1918-1919 рр., місцем видання було те місто, в якому розташовувався уряд ЗУНР, — Тернопіль, Станіслав (тепер Івано-Франківськ), Камянець-Подільський.

У “Вістниках” врегульовані повноваження цивільної та військової адміністрацій ЗУНР, подані списки керівних осіб в Українській галицькій армії, списки піхоти, кінноти, артилерії, ветеринарної, санітарної служб, духовенства, судівництва, інтендатури ЗУНР.

“Тут є розпорядження про мобілізацію і демобілізацію вояків Української галицької армії, про створення воєнних округів на території ЗУНР, накази військовим, окружним та повітовим комендантам та вказівки жандармерії ЗУНР”, — розповів Роман Тютенко.

Серед документів можна також знайти дані про матеріально-технічне забезпечення вояків та офіцерів УГА, зокрема звіти військового майна окружних команд ЗУНР, провізію, оплату служби, однострої військових.

Документи доступні на сайті Е-архіву визвольного руху за посиланням: http://avr.org.ua/index.php/COLL/813/?a=1.

Листопадовий зрив - українське збройне повстання з 31 жовтня на 1 листопада року, організоване Українською національною радою силами Українських січових стрільців на чолі із сотником Дмитром Вітовським у Львові з метою встановлення української влади. У ході повстання, згідно з планом, нейтралізувано німецькі й угорські військові частини, захоплено головні адміністративні установи: пошту, телеграф, вокзал, склади, міську ратушу та встановлено українську владу у Львові та Східній Галичині.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 22640 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ