Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Долю приміщень «Будинку книги» у центрі Львова вирішить суд

Сьогодні, 21 березня, у Господарському суді Львівської області відбудеться засідання за позовом ТзОВ торгово-виробнича фірма «Львівкнига» до НАК «Надра України «Західукргеологія». Питання спору — оренда приміщень, які наразі у «Західукргеології» винаймає «Львівкнига» та здає їх у суборенду магазинам одягу та електроніки.

Так, орендар приміщень, які належать НАКу, подав позов про зобов’язання укласти договір оренди примусово, через суд. Строк чинного договору спливає 04.04.2017 року.

Як раніше повідомлялось, у будинку на Міцкевича, 8 — на першому поверсі – «Львівкнига» сьогодні займає 743,4 кв.м. Натомість орендатор, який користується приміщеннями на пільгових умовах, під «Будинок книги» лишив менше 10 відсотків площі — близько 60 кв.м., решту — здано в суборенду комерційним структурам під магазини елітного одягу, взуття та електротехніки. Скільки посередник заробляє на державному майні? За словами представників «Західукргеологія», якщо б приміщення здавали в оренду на комерційній основі, державне підприємство щомісяця отримувало б від «Львівкниги» 700-800 тисяч гривень. Наразі ж отримує в 10 разів менше.

Перший договір оренди між дочірнім підприємством НАК «Надра України» «Західукргеологія» та ТзОВ «Львівкнига» уклали ще у квітні 2007 року.

На той момент посаду голови правління НАК «Надра України» обіймав Едуард Ставицький — бізнес-партнер та друг Миколи Присяжнюка (майбутній аграрний міністр-регіонал тоді посідав крісло голови правління та голови ради Національної асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України).

У січні 2016 року «Західукргеологія» спробували виправити ситуацію і розірвати договір, однак спроба не вдалася.

Позовні вимоги обґрунтовувалися тим, що відповідач не вправі передавати майно в суборенду «з метою розміщення магазинів для здійснення торгівлі непродовольчими товарами та з метою розміщення магазину цифрових технологій MOYO та здійснення в ньому торгівлі радіоелектронікою, комп’ютерною технікою, засобами зв’язку, аксесуарами та витратними матеріалами, надання послуг». Оскільки істотною умовою договору оренди від 04.04.2007 року слугує використання приміщення «з метою розташування книгарень для здійснення роздрібної торгівлі друкованими виданнями».

Позивач також зазначав, що 2014 році відповідач уклав договори суборенди нежитлових приміщень без відповідних дозволів НАК «Надра України» та ДП «Західгеологія» (а дозволи, які були надані в 2011 році стосувалися лише договорів, укладених в цей період).

Однак тоді  Господарський суд Львівської області вирішив відмовити у позові. При цьому, зокрема, було враховано те, що відповідачем договори суборенди були укладені після одержання в 2011 році дозволів від НАК «Надра України» та ДП «Західгеологія» (що підтверджується відповідями від підприємств на листи-звернення ТзОВ «Львівкнига»). Також було взято до уваги той факт, що позивачем до моменту подання позову будь-яких застережень щодо нецільового використання приміщень не висловлювалося (у тому числі і після того, як відповідачем було укладено договори суборенди в 2014 році).

І якщо тоді позивачем виступав власник приміщень, то сьогодні вже орендар іде у наступ. Чим закінчиться справа — покаже час. Перше засідання у цій справі призначене на 21 березня на 11:00.

Дивись.info 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ