Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Донецьк повинен мати особливий статус – такий, який має Чорнобильська зона, – політолог

За словами політолога Віктора Небоженка, пропозиції Петра Порошенка щодо формату міжнародних переговорів «Женева+» із залученням підписантів Будапештського меморандуму, висловлені 14 січня під час спілкування із журналістами, фактично засвідчили визнання ним неефективності Мінського процесу.
Сепаратисти, які захопили Донецьку ОДА і дали поштовх початку бойових дій. Фото - REUTERS.

Таку думку політолог висловив у коментарі Гал-інфо.

«Якщо перекладати на українську мову, то фактично він (Порошенко) цим визнав цілковиту невдачу Мінського формату, коли участь в переговорах беруть президенти України й Франції, канцлер Німеччини та сепаратисти. Ну, не може президент сидіти з сепаратистами, це службовий злочин! Тепер усім стало зрозуміло, що Мінський формат неправильний та неефективний. Потрібно включати США, ООН, ЄС. Тоді це буде працювати», – сказав політолог.

Із його точки зору, до активу Мінських угод не можна записати навіть виграш часу.

«Не треба в це вірити. Лише військово-політичний баланс. Якби там не стояли озброєні боєздатні українські частини, ніхто б на ті угоди не дивився. Вони б рухалися, рухалися, рухалися щодня по 10 км в бік континентальної України. Оскільки їх зупинили, то вони пішли на перемовини», – зазначив він.

На його думку, випромінюючи оптимізм щодо поновлення до кінця 2016 року суверенітету України на Донбасі, Порошенко має на увазі «надання Донбасу особливих сепаратистських умов» та дбає про «врахування інтересів Росії».

Утім, 300 голосів для внесення таких змін до конституції в Раді не буде, переконаний Віктор Небоженко.

«Стосовно особливого статусу. Так, Донецьк повинен мати особливий статус. Але не більше, ніж Чорнобильська особлива зона. Тобто не більше, ніж будь-який регіон, котрий постраждав від агресії чи техногенної катастрофи. Все. Жодних політичних особливостей жоден регіон України мати не повинен», – зазначив він.

Він переконаний, що відновити суверенітет до кінця року на Донбасі не вийде, проте зусиллями суспільства – не держави – Україна проникатиме дедалі глибше на окуповані території.

«Є військові, політичні, цивільні, пропагандистські, культурні засоби. Є тисячі напрямків, які просто не бере на озброєння влада. Цілком зруйновано волонтерський фронт, який міг би багато зробити у плані просування українства в Донецьку та Луганську. Натомість все переведено в річище міністерств, відомств і бюрократичних структур. Так країну не звільняють. Жодна бюрократична структура ще не звільнила територій», – сказав Віктор Небоженко.

Посилаючись на історичний досвід, він не сумнівається, що в середньостроковій перспективі Україна поверне контроль на Донбасі.

«Відкрийте історію Європи. Кожна друга країна мала свій Донецьк. Я не казенний оптиміст. Я просто добре знаю історію, й бачу, що Росія не може втримати Донецьк і Луганськ. Більше того, там формується військово-феодальний режим, який для Росії є значно більш небезпечний, ніж для України», – резюмував він.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ