Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Двох росіян не впустили в Україну - на прохання правоохоронних органів

В аеропорту "Бориспіль" двох громадян Росії не впустили в Україну. Про «черговий інцидент» із громадянами Росії, що стався вчора, повідомило Міністерство закордонних справ цієї країни, - радіо "Свобода".

Відповідно до заяви, українська влада не дозволила двом «російським ученим… узяти участь у міжнародній конференції, яка проводиться силами неурядових організацій і присвячена актуальним проблемам молодіжної політики в Україні і Росії».

«Судячи з усього, певним політичним силам в Україні вочевидь не до душі двосторонній діалог, який останнім часом поступово відновлюється і який спрямований на створення умов для повернення відносин у русло реального, взаємовигідного партнерства», – мовиться в коментарі.

Цей інцидент «яскраво висвітлив лицемірство тих державних чиновників, які на словах виступають за конструктивний діалог із Росією, а на ділі блокують двосторонні контакти», заявляє МЗС Росії і застерігає: «Відповідальним політикам у Києві варто б добре замислитися над можливими наслідками такої практики і вжити заходів на її щонайшвидше викорінення».

Прес-секретар Державної прикордонної служби України Сергій Астахов заявив учора в Києві, що прикордонники не впустили росіян «за дорученням правоохоронних органів».

Коментарів від інших українських відомств поки що немає.

Захід із назвою «Російсько-українська соціологічна конференція «Покоління-21 у Росії й Україні», на який прямували двоє недопущених росіян, проводить сьогодні в Києві московський Фонд гуманітарних зв’язків «Визнання».

Олена Міськова, одна з цих росіян, є генеральним директором цього Фонду і мала бути одним із модераторів конференції, разом із Дмитром Джангіровим, директором телеканалу «Київ». Другий із них, Володимир Фролов, є головою правління цього Фонду.

У програмі конференції анонсована низка доповідей: Лариса Паутова, експерт Фонду «Громадська думка», Росія: «Покоління-21 у Російській Федерації»; Ігор Задорін, керівник групи «ЦИРКОН» і виконавчий директор Агентства «Євразійський монітор», Росія: «Соціально-політичні настрої молоді країн СНД в умовах економічної кризи: схожість і відмінності. Інтеграційні орієнтації молоді Росії і України: з ким дружити, з ким об’єднуватися – думка покоління пост-СРСР»; Сергій Борисов, експерт Фонду «Визнання», Росія: «Мовна ситуація в середовищі молоді Криму»; Кость Бондаренко, директор Інституту міського управління імені Горшеніна, Україна: «Образи України очима дітей»; Микола Чурилов, директор Центру соціологічних і політичних досліджень «Соціс» і соціологічної компанії TNS, Україна: «Соціологічний портрет молодого українця»; Євген Копатько, соціолог компанії Research & Branding Group, Україна: «Історичні події і особи в оцінках молодих українців».

Фонд російсько-українських гуманітарних зв’язків «Визнання», створений раніше цього року, має головний офіс у Москві і українське представництво в Сімферополі в Криму.

Фонд називає себе некомерційною організацією, створеною з метою сприяти зміцненню російсько-українських зв’язків у галузі культури, науки, освіти і спорту, і заявляє, що діє на кошти від добровільних пожертв.

До відкриття сімферопольського представництва керівник Фонду Олена Міськова заявляла, що його місія – «заохотити зацікавленість кримського студентства, молоді до розвитку російсько-української співпраці в культурній, науковій, освітній, спортивній сферах». За її словами, Фонд «Визнання» має намір «допомагати молоді здобувати вищу освіту зі спеціалізацією, спрямованою на зміцнення співпраці» між Росією й Україною й надавати для цього «цільові й іменні стипендії».

Крім того, Фонд заявив про намір «надати підтримку науковій і творчій інтелігенції Криму, російським і українським некомерційним організаціям гуманітарного спрямування в проектах, спрямованих на зміцнення російсько-української співпраці».

Із такими ж формулюваннями російський фонд «Визнання» почав цього року діяльність і в Молдові, в якій після тривалого періоду влади комуністів перемогла прозахідна коаліція, і окремо в сепаратистському регіоні Молдови Придністров’ї.

За повідомленнями придністровських засобів інформації, там директор Фонду Олена Міськова заявила: «Ми працюємо там, де виникають проблеми з розвитком зв’язку з Російською Федерацією, зокрема, проблеми з російськомовним населенням».

Про діяльність цього Фонду вже писав наприкінці минулого місяця тижневик «Дзеркало тижня». Автор публікації висловила думку, що вже невдовзі керівники «Визнання» «отримають статус нев’їзних в Україну».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ