Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Джемілєв пропонує Порошенку позбавити Севастополь спеціального статусу

Уповноважений президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв пропонує скасувати спеціальний статус міста Севастополь і включити його до складу АРК.

Про це він написав у листі до президента Петра Порошенка, повідомляється на сторінці уповноваженого у справах кримськотатарського народу у Facebook.

"Спеціальний статус міста Севастополь доцільно скасувати, а місто включити до складу АР Крим. Аналіз подій та причин, що призвели до тимчасової окупації півострову Крим, дають підстави стверджувати, що важливу роль у анексії зіграв спеціальний статус Севастополя", - наводяться у повідомленні основні тези з листа Джемілєва.

"Надання спеціального статусу Севастополю навіть за умови скасування оренди для Чорноморського флоту Російської Федерації знову створить умови для поширення відцентрових сил у місті", - зазначається в ньому.

За словами Джемілєва, на рівні Конституції України доцільно закріпити право кримськотатарського народу на самовизначення, а "автономний статус Криму слід надати тільки у зв’язку з реалізацією такого права корінним народом Криму".

"Про надання кримським татарам національно-культурної автономії не йдеться, оскільки це не передбачено жодним рішенням Курултаю кримськотатарського народу", - наголосив один із лідерів кримських татар.

"У зв’язку з ухваленням Верховною Радою України заяви щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі української держави від 20.03.2015, роботу по визначенню на конституційному рівні статусу Криму і кримськотатарського народу необхідно проводити у консультаціях з Меджлісом кримськотатарського народу", - зазначає Джемілєв.

Раніше повідомлялося, що у межах децентралізації влади пропонується міста зі спеціальним статусом – Київ та Севастополь – називати регіонами, як і області та АРК.

Як відомо, у Севастополі розташовано Чорноморський флот Російської Федерації. За радянських часів це місто тривалий час було закритим.

У лютому-березні 2014 року Росія анексувала Крим, увівши на півострів свої війська у чисельності, яка перевищувала передбачену угодою про розміщення ЧФ РФ у Севастополі між Україною та РФ.

Українська правда

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ