Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Джокович: заява про договірні тенісні матчі - це спекуляція

Перша ракетка світу Новак Джокович стверджує, що договірні матчі у великому тенісі явище не поширене, оскільки це заплямовує репутацію Australian Open.

Чемпіон стверджує, що "це тільки спекуляції" і тенісна еліта "не має жодних реальних доказів".

При цьому чемпіон світу сказав, що раніше відмовився від 110 тис. фунтів стерлінгів за поразку в матчі.

У розпорядженні BBC та BuzzFeed News опинилися документи зі свідченнями того, що в тенісі високого рівня, як підозрюють, широко поширена практика договірних матчів.

За останні 10 років Відділ із дотримання етичних стандартів тенісу (Tennis Integrity Unit, TIU) багато разів отримував попередження про те, що 16 гравців, які входили в різний час у топ-50, брали участь у договірних матчах.

Їм усім, зокрема переможцям турнірів "Великого шолома", дозволили і далі брати участь у змаганнях.

TIU, створений для контролю за дотриманням етичних норм у тенісі, заявляє, що дотримується політики нульової терпимості до корупції, пов'язаної з букмекерами.

Серед документів, переданих BBC та BuzzFeed News, є результати розслідування, яке провела в 2007 році Асоціація тенісистів-професіоналів (ATP).

Розслідування розглядало підозрілий розподіл ставок щодо матчу між Миколою Давиденком і Мартіном Вассало Аргуельо.

Слідчі дійшли висновку, що обидва гравці не порушили жодних правил. Проте розслідування розширили і розглянули питання про зв'язки між азартними гравцями і тенісистами найвищого розряду.

Отримані BBC документи свідчать, що розслідування виявило гральні синдикати у Росії, на півночі Італії і на Сицилії, які заробили сотні тисяч фунтів стерлінгів, роблячи ставки на матчі, які, як вважають автори розслідування, були договірними. Три з них пройшли у Вімблдоні.

У конфіденційній доповіді, представленій тенісному керівництву в 2008 році, рекомендовано провести розслідування щодо 28 гравців, які брали участь у цих матчах. Проте жодних заходів щодо них вжито не було.

У 2009 ATP прийняла нові антикорупційні правила, але після юридичних консультацій з'ясувалося, що не можна дати хід звинуваченням, які стосуються минулого.

"У результаті жодних нових розслідувань щодо тенісистів, згаданих у доповіді 2008 року, розпочато не було", - заявив представник TIU.

Згодом TIU неодноразово інформували про підозри щодо третини із цих тенісистів. Щодо жодного з них не вжили ніяких дисциплінарних заходів.

Група джерел у тенісних колах, які незадоволені ситуацією і побажали лишитися анонімними, нещодавно передала ці документи BBC та BuzzFeed News.

BBC зв'язалася з Марком Філліпсом, який у 2007 році входив до складу комісії, що розслідувала діяльність азартних гравців. Він розповів, що комісія виявила підозрілі закономірності щодо групи спортсменів.

"Було ядро із приблизно 10 тенісистів, котрі, на нашу думку, були найбільш частими порушниками і коренем проблеми", - сказав він.

BBC і BuzzFeed News також отримали список імен інших тенісистів, з приводу яких букмекери, спортивні комітети з етики та професійні азартні гравці неодноразово скаржилися в TIU.

Імена цих тенісистів вирішили не публікувати, оскільки без доступу до їхніх телефонних і банківських рахунків та комп'ютерів неможливо встановити, чи брали вони особисто участь в організації договірних матчів.

Але TIU має право зажадати ці дані у будь-якого професійного тенісиста.

Директор TIU Найджел Віллертон каже, що хоча він і вітає підтримку з боку букмекерів, до обов'язків букмекерських компаній не входить виносити судження про корупційну діяльність.

"Всю варту довіри інформацію, яку отримує TIU, аналізують, оцінюють і досліджують надзвичайно досвідчені слідчі, які раніше працювали в поліції", - додав пан Віллертон,

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ