Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Екологічна катастрофа в Грибовичах: чи знайдуть винних?

Як повідомили активісти міста Жовкви, на цей час поновлено кримінальне провадження щодо зливу інфільтратів Грибовицього (львівського) сміттєзвалища у каналізацію Львова, а також посилено контроль за розслідуванням резонансного екологічного злочину, коли 12 січня цього року стався масштабний вилив отруйної води зі сховища кислих гудронів, що є на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Зокрема, у Генеральній прокуратурі активістів повідомили, що було два кримінальні провадження: перше – за заявою Ігоря Муравського, депутата Жовківської районної ради від партії УКРОП, від 13 січня 2016 року, – щодо викиду гудронів у річку Західний Буг, друге – на підставі матеріалів  Державної екологічної інспекції у Львівській області (від 15 грудня 2015 року) за фактами порушень при зберіганні кислих гудронів на території, прилеглій до Грибовицького сміттєзвалища.

У слідчому відділі Жовківського відділення поліції ГУ Національної поліції у Львівській області 18 січня 2016 року їх об’єднали в одне. Події кваліфіковано як кримінальні правопорушення за ч.1, ст.239 та ч.2 ст.242 Кримінального кодексу України. (Йдеться про забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, чи про забруднення поверхневих чи підземних вод і водоносних горизонтів, джерел питних, лікувальних вод або їх природних властивостей, або виснаження водних джерел.  Кримінальний кодекс України передбачає різну міру покарання за такі дії  залежно від рівня заподіяної шкоди: від штрафу в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або обмеженням чи позбавленням волі до 5 років).

Як запевнили у Генпрокуратурі, хід розслідування перебуває на контролі прокуратури Львівської області.

Водночас Головне управління національної поліції у Львівській області повідомило, що у зв’язку із суспільним резонансом проблемні питання утилізації кислих гудронів раз на два тижні  заслуховуються на міжвідомчій координаційній нараді у Львівській ОДА за участю керівництва поліції.

Проводяться необхідні слідчо-розшукові дії, «встановлюються особи, які здійснювали незаконну діяльність на території Львівського міського сміттєзвалища…, та ті особи, дії чи бездіяльність яких спричинили виникнення вказаної екологічної ситуації»

Керівництво поліції тримає розслідування справи на особистому контролі.

Що ж до розслідування випадків зливу грибовицьких інфільтратів у каналізацію Львова, то тут ситуація така. 18 лютого жовківських активістів повідомили про припинення перевірки за заявою про те, що ЛКП «Збиранка» відкачує інфільтрати із Грибовицького сміттєзвалища та зливає їх у каналізацію Львова на вул. Торфяній. Є офіційний лист із Кам’янко-Бузького райвідділу поліції, де вказано «перевірку припинено, так як відсутні ознаки кримінального правопорушення».

Однак, за повідомленням ГУ Національної поліції у Львівській області ( від 29 лютого 2016 року, ЖЕО № 5623) «Шевченківським відділом поліції міста Львова проводиться перевірка факту виявлення неправомірного відкачування невідомими особами інфільтратів на території Львівського міського сміттєзвалища та незаконного зливу їх у каналізаційну мережу на вул. Торфяній у Львові».

Подаємо також відео з архіву УКРОПУ, де "невідомі особи" демонструють дозвільні документи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ