Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Екологи пропонують на 5 років заборонити промисловий вилов у Азовському морі

Азовське море нещодавно перевершувало в 6,5 рази по рибопродуктивності Каспійське море. Та сьогодні українські екологи переконують, що ресурси Азовського моря практично знищені. З 40 промислових видів риб для повноцінного вилову залишилось лише три (тюлька, бичок та хамса), інші виловлюються в мізерній кількості. Про це повідомила прес служба Асоціації рибалок України.

Вчені пропонують припинити промисловий вилов риби у водах Азова хоча б на 5 років. Саме стільки потрібно, щоб море почало повертати свій рибний потенціал, вважають вони.

За даними Держекоінспекції Мінприроди України, за останнє десятиліття більш ніж у двадцять разів знизився обсяг вилову піленгаса, в п’ять разів ― судака, в сім ― камбали-калкана.

Еколог Геннадій Молодан, директор Національного природного ландшафтного парку «Меотида», переконаний, що настільки критичної ситуації ще не було.

«Азовське море згубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. Але не все так погано ― властивість екосистеми до самовідтворення ще не втрачена, тому треба негайно вживати  жорстких заходів у галузі охорони та відтворення рибних запасів», ― сказав пан Молодан.

Він переконаний, що промисловий лов риби в Азовському морі треба заборонити не менш, ніж на 5 років.

«Думаю, що повернути Азовському морю колишній потенціал можна за однієї умови ― якщо закрити промисловий вилов на 5 років. Вудкою ― лови, ніхто не проти, але знай: вийдеш у море з сіткою або тралом ― отримаєш "статтю". До того ж, жорсткі заходи потрібно вводити як українській, так і російській стороні», ― додав еколог.

Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України, переконаний, що пряма заборона промислу не повинна бути самоціллю, вона без Програми раціонального, цивілізованого використання водних біоресурсів Азовського моря в гармонії з природою, нічого не дасть. А шкоди може заподіяти вдосталь. Не усі види риб сьогодні знаходяться в депресивному стані. Деякі з них: хамса, тюлька, бичок настільки численні, що промисел виловлює лише одну третину від дозволеної наукою кількості. Тому до будь-якого використання рибних зграй Азовського моря треба підходи відбірково. Якщо потрібно зменшити промисловий вилов тих видів риби, які цього потребують, то в свою чергу треба скерувати промисел на ті види, чисельність яких знаходяться в задовільному стані. При цьому не варто ставити якихось часових бар'єрів для природи ― 5 або 8 років, за які вона повинна відродитися. Нехай наука відстежує динаміку відновлення рибних зграй, які зараз знаходяться в депресивному стані. Без сумніву, треба прагнути відновити рибні запаси Азовського моря хоча б до рівня 1991 року. Також треба пам’ятати, що Азовське море використовується нами разом з Російською Федерацією, і тому є Постійно діюча Українсько-Російська Комісія,  яка прописує й затверджує правила лову та кількість вилову (допустимі ліміти). Тільки за допомогою продуманої до дрібниць міждержавної програми можна вирішити питання зниження кількості деяких видів риби.

Він зауважив, що Продовольчу програму, яка покликана наповнювати наш споживчий кошик вітчизняною рибною продукцією, ніхто не скасовував. А сьогодні азовські рибалки виловлюють майже половину від всього вилову в країні.

«Сьогодні на межі виживання осетрові види риби. Вони через незадовільний екологічний стан Азовського басейну, браконьєрство та нерозумне ведення промислу знаходяться в Червоній Книзі України. Від них потерпає вселенець Азовського моря – пілінгас. Останнім часом зграї пілінгасу катастрофічно поріділи. Я що у 2007 році його виловили 2 236 тонн, то у 2016 ці показники скоротилися до 109 т. На сьогодні природа дуже вразлива до господарської діяльності, вона стала залежною від людини. Тому не треба забувати про відродження практики штучного зарибнення Азовського моря аборигенними видами риб, а також вселенцем - пілінгасом. Знижаючи промисел, треба надати бізнесу всі умови для розвитку Аква та марікультури, що включає в себе садкові господарства, а також мідійні і устричні ферми», ― додав Олександр Чистяков.

Довідка.

 «Азоврибохорона» повідомила, що у 2016 році в Азовському морі виловлено рекордну кількість риби та водних ресурсів ― майже 36 тисяч тонн. Найбільше зловили бичка (21 тис. тонн), тюльки (12,5 тис. тонн) та хамси (2 тис. тонн). Промисел у 2016 році здійснювали 150 українських користувачів.

«Це найкращий показник улову, починаючи з 2004 року ― повідомив керівник «Азоврибоохорони» Сергій Чих - Завдяки професійної роботи рибоохорони ми змогли знизити факти незаконного вилову, а також вивести з тіні значну кількість неврахованого вилову промисловиків».

За його словами, запаси вищевказаних видів риб у Азовському морі дозволяють збільшити результати вилову в кілька разів.

За даними «Азоврибоохорони», середній щорічний вилов у Азовському морі становить 28 тис. 184 тонни риби, у тому числі: азовської хамси ― 5 тис. 91 тонна, тюльки ― 8 тисяч 848 тонн, бичків ― 8 тис. 684 тонн. Середній відсоток освоєння національних квот становить 33%.

«При повному освоєнні науково обґрунтованого ліміту, без завдання шкоди водним біоресурсів, є можливість добувати близько 120 тисяч тонн риби та інших водних живих ресурсів» ―  розповіли в «Азоврибоохороні».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ