Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Екологи розповіли, чим небезпечні пожежі торфополів

Департамент екології та природних ресурсів вкотре звертається до мешканців Львівщини з проханням бути вкрай обережними у поводженні із вогнем у лісових масивах, поблизу торфополів під час спекотних літніх днів. Про це йдеться у звернені департаменту.

Екологи закликають кожного мешканця дотримуватись вимог правил пожежної  безпеки у спекотний період.

За інформацією департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА станом на 27.07.2016 року зафіксовано 181 пожежу в екосистемах, площею понад 52 га, 23 торф’яні пожежі, площею понад 2 га. Слід зазначити, що найбільше пожеж відбулося у Пустомитівському та Яворівському районах. До адміністративної відповідальності за фактом спалювання сухої рослинності притягнуто 82 особи, на яких накладено штрафи.

В межах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства зафіксовано дві пожежі, зокрема на території ДП «Буське ЛГ» на площі 3,7 га та ДП «Славське ЛГ» - на площі 1,9 га.

Довідка.

Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.

У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ).

Ґума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання.

Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.

Уламки меблів, старих дерев'яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ