Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Економіка ЄС цього року здивує впевненим зростанням на 2,3%

За прогнозами, цього року зростання економіки єврозони буде найшвидшим за останнє десятиліття. Реальний ВВП збільшиться на 2,2%. Це значно більше, ніж очікувалось весною (1,7%). Економіка всього ЄС цього року також здивує впевненим зростанням на 2,3% (весною очікувалося зростання не більше 1,9%). Про це повідомили в представництві Європейського Союзу в Україні.

9 листопада Європейська Комісія оприлюднила свій осінній прогноз. Очікується зростання як в єврозоні, так і в усьому ЄС: на 2,1% в 2018 році та на 1,9% - в 2019 р. (весняний прогноз на 2018 рік: 1,8% - в єврозоні, 1,9% - в ЄС).

Неочікуване зростання

Стан європейської економіки в цьому році є набагато кращим, ніж очікувалося. Цьому сприяють стійке споживання домогосподарств, світове зростання та зменшення безробіття. Завершення періоду невизначеності посприяло покращенню фінансового середовища та значно більш позитивним економічним очікуванням. В результаті, спостерігається притік інвестицій. В країнах-членах зростає економіка й покращується ситуація на ринку праці, хоча заробітна плата зростає повільно.

Зміна політичного контексту

Хоча вже 18 кварталів спостерігається безперевне відновлення, воно все ще незавершене. Зокрема, слабким залишається ринок праці, зростання заробітної плати є нетипово повільним. В результаті, збільшення ВВП та рівень інфляції досі залежать від політичної підтримки. Монетарна політика Європейського центрального банку є дуже сприятливою, тоді як центральні банки в інших країнах світу підняли відсоткові ставки. В 2018 році багато країн-членів мають намір прийняти експансіоністську фіскальну політику. Проте очікується, що загальна фіскальна політика єврозони буде нейтральною. 

Рівень безробіття падає

Продовжують створюватись робочі місця. Має покращитись стан справ на ринку праці завдяки внутрішньому попиту, помірному зростанню заробітної плати та структурним реформам в деяких країнах-членах. Цього року очікуваний рівень безробіття в єврозоні - в середньому 9,1%. Це найнижчий показник з 2009 року. Загальна кількість працевлаштованих людей сягає рекордних показників. В наступні два роки очікується подальше зменшення безробіття: в 2018 році - 8,5%, в 2019 р. - 7,9%. Очікується, що цього року рівень безробіття в ЄС становитиме 7,8%, в 2018 році - 7,3%, а в 2019 - 7,0%. Динаміка створення нових робочих місць за прогнозами буде помірною. Серед причин - тимчасова відсутність фіскальних стимулів в деяких країнах та нестача кваліфікованих кадрів в інших.

Стримування інфляції, але повільне зростання зарплат 

В перші дев’ять місяців цього року коливались офіційні темпи інфляції споживчих цін під впливом змін на ринку енергії. Базова інфляція, що не враховує ціни на енергію та неперероблені харчові продукти, навпаки зросла. Проте це зростання залишається стриманим завдяки низькій інфляції протягом довгого періоду перед цим, повільному зростанню заробітної плати, а також сповільненню ринку праці. Загалом, цього року інфляція очікується в середньому на рівні 1,5% в єврозоні. В 2018 - падіння до 1,4%,  а в 2019 р.- зростання до 1,6%.

Кон’юнктура позитивно вплине на державні фінанси 

За прогнозами стан державних фінансів покращиться значно сильніше, ніж це очікувалось весною, переважно завдяки новому зростанню. Майже у всіх країнах-членах очікується покращення державного балансу. В єврозоні за умови відсутності змін у політиці загальне співвідношення державного дефіциту до ВВП за прогнозами впаде до 0,8% в 2019 році (1,1% в 2017 році та 0,9% в 2018 році). Очікується зменшення співвідношення боргу до ВВП до 85,2% (89,3% в 2017 році та 87,2% в 2018 році).

Збалансовані ризики

Взято до уваги ризики того, що рівень економічного розвитку виявиться кращим чи гіршим від спрогнозованого. Головні ризики гіршого сценарію - це зовнішні. Зокрема, посилення геополітичної напруги (наприклад, на Корейському півострові), можливість нових обмежень в світових фінансах (наприклад, щоб уникнути надмірних ризиків), зміни в економічній політиці Китаю чи посилення протекціонізму. Ризик більш слабкого від спрогнозованого економічного розвитку в Європейському Союзі  пов’язаний з результатами переговорів щодо виходу Великої Британії з ЄС, значне посилення євро та збільшення відсоткових ставок в довгостроковій перспективі. Проте завдяки зменшенню невизначеності та більш позитивним очікуванням в Європі економічне зростання може виявитись більшим, ніж це спрогнозовано. Такий самий ефект матиме й сильніше зростання в інших країнах світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ