Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Експерт назвав три можливі сценарії розвитку політичної кризи

Призначення уряду технократів могло б стати виходом із політичної кризи, але це – найменш імовірний сценарій. Два інших ведуть не до виходу з кризи, а до її розвитку.
УНІАН

Таку думку у коментарі Гал-інфо висловив парламентський аналітик, член правління «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин.

За його словами, найбільш оптимальний сценарій є, на жаль, найменш вірогідним. Він передбачає продовження роботи коаліції та формування уряду технократів, націлених на виконання технічних завдань, які ставитиме коаліція. Такі урядовці можуть бути підзвітними політичним силам, але не дбатимуть про особистий чи партійний рейтинг.

«Чи це можливо в форматі чинної коаліції? Я дуже сумніваюсь», – зазначив експерт.

На його думку, найбільший імовірний варіант сьогодні – це нетривале замороження конфлікту, який вибухне з новою силою орієнтовно за три місяці й призведе до дострокових парламентських виборів восени.

«Тобто політики зараз вдадуть, що нічого не сталося, що були проблеми, але вони начебто розв’язані тим, що всі урядовці, б’ючи себе в груди, пообіцяли, що працюватимуть по-новому. Фактично такий стан може тривати протягом трьох місяців аж до нової хвилі звинувачень всіх в усьому, гострої кризи й дострокових виборів восени. Як на мене, це найбільш реальний варіант», – сказав Ярослав Юрчишин.

Критичний сценарій передбачає проведення виборів ще раніше.

«Можливий і третій, критичний, сценарій: стрімке зростання незадоволення всередині влади, вихід із коаліції спершу малих, а тоді й більших фракцій (зокрема, «Народний фронт» може вирішити, що краще діяти зараз, ніж чекати остаточної втрати рейтингу). За цього сценарію вибори можуть бути значно швидше, й ми впродовж кількох наступних місяців будемо мати недієву владу, якщо не рахувати президента», – наголосив експерт.

Разом із тим, Ярослав Юрчишин висловив переконання, що вибори не покращать ситуацію в коаліції.

«Ми просто будемо мати перегрупування тих само сил, й не факт, що в кращій конфігурації. Скоріше навпаки, буде більший рівень радикалізації і популізму і менший рівень професіоналізму», – наголосив експерт.

«Звісно, хотілося б мати уряд технократів і постановку завдань на рік. На чолі такого уряду могла б бути будь-яка фігура, це не має великого значення. Головне, щоб вона мала вотум довіри від коаліції. Але найбільш реальним є другий сценарій», – резюмував він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ