Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерт не бачить загрози у купівлі американським інвестфондом 20% держборгу України

Інформація про те, що американський інвестиційний фонд Franklin Templeton придбав державні облігації України на суму 5 млрд доларів, що сколихнула українську пресу, не містить в собі нічого загрозливого.

Про це у коментарі Укрінформу сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, додавши, що українські суверенні папери скупались американським фондом роками, а не одномоментно, як це було представлено українськими ЗМІ.

"Те, що досить велика сума боргових зобов'язань держави зосереджена в одних руках, не погано для України. Одно справа заспокоювати окремо взятого кредитора, і зовсім інше - працювати одразу з масою кредиторів. У даному випадку Franklin Templeton - великий серйозний інвестор, з яким зрозуміло, як працювати", - вважає Устенко.

На думку експерта, виходячи з повідомлення Financial Times, український уряд давно знав про цього серйозного власника наших держоблігацій, і, швидше за все, знаходиться з ним на постійному зв'язку.

"Franklin Templeton є традиційним покупцем так званих "суверенів", і передусім країн з ринками, що розвиваються. Стратегія фонду полягає в тому, щоб скуповувати суверени на "поганому ринку", щоб, коли ринок почне рости, отримати великий прибуток. Дуже багато подібних компаній розглядають падіння ринку як реальну нову можливість", - відзначив економіст.

Експерт утруднювався пояснити, чому інформація про Franklin Templeton з'явилася в українській пресі саме зараз.

"Інформація про серйозного інвестора, якого не лякає наявність на руках 5 млрд доларів українських "суверенів", можливо, готує грунт для нового нашого виходу на фінансові ринки з євробондами. У цьому випадку, цю інформацію варто розцінювати, як позитивну", - сказав Устенко.

Нагадаємо, за повідомленням газети Financial Times, американський інвестиційний фонд Franklin Templeton придбав на світовому фінансовому ринку державні облігації України на номінальну суму в 5 мільярдів доларів, що становитть п'яту частий держборгу України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ