Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Експерт пояснив, коли Путін може піти у наступ

Ескалація конфлікту на Донбасі можлива у будь-який час. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"Відразу якийсь конфлікт між Путіним і Обамою - і як аргумент у цій суперечці ескалація. Кремль використовує ситуацію на Донбасі у міжнародній торгівлі із США", - сказав Кочетков.

За словами політолога, Москва розраховує на політичну нестабільність в Україні.

"Ми бачимо нестабільність. Вона є у парламенті. Захиталася так звана більшість, яка сьогодні існує тільки юридично, а де-факто її нема. Розхитується політична і соціальна ситуація. Тому Кремль вважає, що якщо почекати з виконанням Мінських домовленностей, то буде легше вимагати від нас поступок. Вони із задоволенням перенесли би це питання на наступний рік, а самі зайнялися Сирією, Близьким Сходом", - пояснив він.

На думку політолога, Кремль не хоче, аби Україна повернула контроль над кордоном.

"Заява Лаврова про перенесення виконання Мінських домовленностей свідчить про непевність позиції Росії. Вони згорнули проект "Новоросія". Що далі робити з цим, остаточно плану немає. Бо якщо вони наполягають на виконанні Україною домовленностей у повному обсязі, то доведеться якось виконувати і самим - віддавати кордон українським прикордонникам. А цього вони абсолютно не хочуть ні сьогодні, ні завтра, ніколи. Вони хочуть контролювати кордон, щоб у будь-який час втрутитись в ситуацію в Україні", - пояснив він.

Також експерт зазначив, що зараз у "ДНР-ЛНР" почалися внутрішні суперечки.

"Кремль змінює коруторів "ДНР-ЛНР". Спочатку вони вибудовували суто військове підпорядкування на чолі командирів з РФ. Зараз приблизно те саме вони роблять з політичною і економічною системою. І людей, які свого часу призначалися за погодженням з відповідальним за "Новоросію" Сурковим (помічник Путіна - ред.), замінюють. Начебто на перші ролі у цьому питанні перейшов колишній заступник адміністрації Путіна Козак, який свого часу відповідав за напрямок України. Він буде відповідати за "ДНР-ЛНР". А за Сурковим залишається тільки частина процесу, пов'язана з Мінськими домовленностями. І це впливає на ситуацію. Ми бачимо, що там арештовують так званих "міністрів". Відбувається сутичка усіх павуків всередині банки. Тому зараз вони не можуть проводити вибори і відтягують час", - розповів політолог.

Водночас експерт переконаний: вирішення конфлікту на Донбасі залежить від "змін всередині країни".

"Ми зможемо подолати цю проблему працюючою економікою, боротьбою з корупцією. Адже зараз 52% економіки у тіні - трильйон гривень за рік. Це шалені гроші. Навіщо нам МВФ? Потрібне оздоровлення країни, сильна армія. Тоді питання Донбасу вирішуватиметься значно краще", - сказав він.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про перенесення виконання Мінських домовленностей на наступний рік.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що до мінських переговорів у питанні виборів на Донбасі треба залучити експертів з ОБСЄ. Також Клімкін виступив за повний доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх районів Донбасу.

Gazeta.ua 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ