Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Експерт розповів, як шахраї використовують систему ProZorro з метою наживи

В системі ProZorro почастішали випадки, коли переможцями торгів стають компанії з фіктивними документами. Особливо, це стосується тендерів по утилізації небезпечних відходів. Про це в коментарі УНН повідомив голова правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило Косоуров.

Нещодавно він увійшов до складу Громадської ради при Мінекономрозвитку і впевнений, що найближчим часом зможе ініціювати питання удосконалення роботи системи державних закупівель.

"Саме через некоректне використання системи ProZorro ми вирішили подати документи до Громадської ради при Мінекономіки. Зараз доволі непогану систему публічних закупівель активно використовують шахраї у своїх цілях. А цього бути не повинно”, - сказав К.Косоуров.

Він пояснив, що замовники послуг не перевіряють документи учасників  на предмет фіктивності, а тому небезпечні відходи потім “гуляють по світу”.

"Почастішали історії з підставними документами, з фіктивними утилізаторами, які виходять на торги. Водночас, саме  завдяки цій системі, ми їх можемо бачити та аналізувати. Тож,  першим нашим кроком буде розробка  удосконалень системи ProZorro в частині державних закупівель послуг з утилізації небезпечних відходів.

Не можуть оголошуватися тендери на збирання та зберігання небезпечних відходів в той час як країна має   технології з їх утилізації. Це просто введення в оману.  Звісно, що, наприклад,  економісти можуть не розуміти  різниці між зберіганням та утилізацією небезпечних відходів. Тому плануємо розвиватися у цьому напрямку", - наголосив К.Косоуров.

За його словами, приклад брати є з кого – Європа вже давно на відходах заробляє гроші.

"За підрахунками ЄБРР, при правильному запуску системи матимемо 400 нових робчих місць та близько 3 млрд грн додаткового обігу коштів в економіці. Тобто, окрім того, що це екологічне питання, це ще і питання економіки", - резюмував К.Косоуров.

Нагадаємо, в системі ProZorro виявлено щонайменше два тендери з ознаками фіктивності. Зокрема, нещодавно КП "Київський метрополітен" оголосив результати тендеру з утилізації небезпечних відходів. Переможцем стала компанія НВП "Новінтех", яка не має відповідної ліцензії. Аби виграти тендер, в своїй документації  вона вказала субпідрядника – компанію "Микитртуть", база якої  залишилася  на окупованій території. При чому керівництво "Микитртуті" дізналося зі ЗМІ про те, що начебто має утилізувати небезпечні відходи столичного метрополітену.

Більше того КП “Київський метрополітен” не збентежив той факт, що компанію ТОВ "НВП "Новінтех" поліція підозрює у шахрайстві.

Раніше аналогічний тендер провернула “Південна залізниця”.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ