Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерти розповіли, що чекає на курс долара після виборів

Експерти констатують, що після виборів у курсу долара після виборів є шанс стати більш гнучким. Фахівці всі як один переконані в тому, що «вільного плавання» на валютному ринку в найближчій перспективі не буде, однак 10-відсотковий «коридор» коливання курсу міг би надати позитивний ефект для економіки.

Серед опитаних DT.UA експертів найбільш песимістичний курсовий прогноз за підсумками року — це 8,8-9 грн/дол. А найімовірнішим сценарієм називають діапазон 8,3-8,5 грн/дол.

Керівник аналітичного відділу «Арт-Капітал» Ігор Путілін вважає, що регулятор буде стежити за тим, щоб діапазон курсових коливань не перевищував плюс-мінус 5%.

Експерти відзначають, що базовим ризиком більш гнучкої курсової політики НБУ є «одностороння» гнучкість, тобто руху курсу гривні вниз. Як відзначає скарбник банку «Фінанси і кредит» Олександр Александров, це може підвищити попит на валюту і вартість гривневого ресурсу на ринку, плюс як наслідок — обмежити кредитування реального сектора. Крім цього, переведення вкладів фізосіб у валюту додатково збільшило б коротку позицію банків (перевищення валютних пасивів над валютними активами. - Ред.). А це вже додаткові фінансові ризики для банків.

Нагадаємо, що, як неодноразово зауважували банкіри, нинішні регламенти розрахунку валютної позиції спонукають банки формувати резерви під валютні кредити у гривні. Через це ослаблення гривні навіть на кілька копійок може завдати учаснику ринку мільйонних збитків.

Водночас у цьому контексті Д.Сологуб звертає увагу на те, що за останні півроку банки в кілька разів зменшили розмір короткої валютної позиції завдяки придбанню індексованих облігацій (навесні НБУ дозволив враховувати їх у резервах), списанню проблемних кредитів у валюті тощо. На думку експерта, якщо НБУ поступово змінюватиме курс гривні, це «також створить для банків запас часу для того, щоб остаточно вирішити цю проблему (короткої позиції. — Ред.)».

«Найпозитивнішим ефектом переходу до більш гнучкого курсоутворення стане поліпшення ситуації з ліквідністю, поступова дедоларизація, в рамках якої буде поступово збільшуватися частка кредитів і депозитів у національній валюті», — зазначив начальник відділу аналізу та досліджень «Райффайзен Банку Аваль».

Як спрогнозував на умовах анонімності один з авторитетних вітчизняних банкірів, сприяти зниженню ставок на ресурсному ринку на 4—6% уже в короткостроковій перспективі могла б офіційна інформація регулятора про 10-відсотковий «коридор» коливання курсу (на 5% у бік як зменшення, так і збільшення).

«Більш значне зниження курсу призведе до паніки і неконтрольованої девальвації. Але починати „плавання“ необхідно відразу з 10%. Хоча цей шлях і непопулярний, але його треба пройти. Без цього всі сидітимуть у валюті і чекатимуть девальвації. А без кредитування економіки банківська система не виживе. На „чайниках і мікрохвильовки“ ми далеко не заїдемо. Споживчі кредити — це питання одного-двох років. А далі? Що раніше НБУ і Мінфін до цього прийдуть, то здоровішою буде економіка через два-три роки», — зазначив співрозмовник DT.UA.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ