Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Експерти та громадські організації завершили роботу над Національною стратегію поводження з відходами

Сьогодні, 7 червня, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час засідання керівного комітету по підготовці Національної стратегії поводження з відходами в Україні представив остаточну редакцію документа, над яким майже рік працювали три українські міністерства за підтримки GIZ та ЄБРР.

«Ми  вийшли на фінальну  версію цього документа. Далі – рішення Кабміну і напрацювання необхідної законодавчої бази. Документ базується на європейських директивах, які Україна зобов’язалася імплементувати у рамках Угоди про асоціацію та враховує  практичні напрацювання  країн ЄС щодо вирішення проблем з відходами усіх видів: побутовими, будівельними, електронними, с/г та іншими», - пояснив Остап Семерак.

Він зазначив, що документ, зокрема, передбачає запровадження економіки замкнутого циклу, мінімалізацію утворення відходів та можливості повторно їх використовувати як вторинну сировину.

«Національна стратегія поводження з відходами - на фінішній прямій. На жаль, останні 25 років в Україні ніхто не намагався систематизувати сферу поводження з відходами. У результаті маємо жахливі наслідки як для довкілля, так і для економіки в цілому», - зазначив Міністр екології, підкресливши, що реалізація Національної стратегії поводження з відходами передбачає створення прозорого ринку для цього сектору економіки.

«Поводження з відходами - майже тіньовий сектор економіки. Це - неприйнятно. Стратегія передбачає запровадження нових правил. Сміттєпереробні заводи та сортувальні лінії в Україні з’являться лише за прозорості ринку, коли можна прийти вкласти кошти в будівництво сміттєпереробного заводу чи сортувальної лінії і законно працювати, щоб повернути свою інвестицію», - розповів Остап Семерак.

Він зазначив, що темпи реалізації реформи напряму будуть залежати від активності органів місцевого самоврядування та територіальних громад. «Я вірю, що Україні набридло жити в смітті і сподіваюся, що сміттєву шокотерапію наша країна переживе швидко», - резюмував Міністр екології. Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак презентував технічну редакцію Національної стратегії поводження з відходами, яка стала першим зведеним робочим документом, який був підготовлений робочою групою за участю українських профільних міністерств: Мінекології, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Мінрегіону, експертів GIZ, ЄБРР та проекту Twinning.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ