Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Екс-суддя Ігор Зварич подав заяву до Європейського суду з прав людини

Сьогодні, 27 липня 2017р. об 11.15 у Львівському окружному адміністративному суді (ЛОАС) відбулося чергове судове засідання за позовом екс-голови Апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича до Верховної ради України та Вищої ради юстиції як третьої особи.
Фото з Українські Новини.

Нагадаємо суть позову: визнання незаконним рішення ВРУ, що було прийняте в грудні 2008 р. і яким суддю було позбавлено суддівської недоторканності та усунуто від виконання повноважень професійного судді.

На теперішній час судді вже чотирьох  колегій ЛОАС заявили про прийняття відводу чи самовідводу з різних підстав. Останній самовідвід був взятий головуючою суддею Грень Н. М. в судовому засіданні, яке відбулося 03.07.2017р. Підставою для такої «самокритичної» дії з боку представника Феміди, було те, що її мати, суддя апеляційного Господарського суду Т. С. Костів працює в цій установі разом із дружиною позивача. Це викликало зауваження у самого Ігоря Зварича, які він озвучив в залі судових засідань під аудіозапис процесу.

Тепер вже наступна головуюча по справі суддя Олена Петрівна Хома, заявила про самовідвід з причини, що нібито працювала під керівництвом позивача до 2008 р. Екс-суддя категорично заперечив факт сумісної роботи з п. Хомою і заявив про зловживання суддею правом на самовідвід. Протест самого позивача та запевнення до колегії суддів про його довіру до цього складу, на останніх ні якого враження не справили та до уваги прийняті не були. Суд самовідвід задовольнив, і це вже п’ята колегія носіїв чорних мантій, які фактично ухиляються від початку розгляду справи по суті.

Слід зазначити, що у судді Братичак, яка є членом цієї колегії та суддею «п’ятирічкою», закінчуються повноваження судді… в наступний понеділок, 31 липня цього року!

Член ГО «Вартові закону України» Ярослав Левків, що був присутній на засіданні, повідомив журналісту Гал-інфо про подання ним запиту до голови ЛОАС Андрія Ланкевича стосовно проведення опитування ним суддів з метою з’ясування можливих підстав для «конфлікту інтересів», які б перешкоджали їм в слуханні справи. На цей запит голова суду надіслав листа, у якому повідомив, що таке опитування не передбачено процесуальним законодавством КАСу.

Тим часом Ігор Зварич повідомив громадському активісту про те, що він подав заяву до Європейського суду з прав людини, у якій оскаржив створену судами тяганину розгляду його позову. Скарга Зварича прийнята палатою ЄСПЛ до розгляду. 

Нагадаємо, що у грудні 2008 року Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти тогочасного голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігора Зварича за звинуваченням у хабарництві - ч. 3 ст. 368 Кримінального Кодексу України "отримання хабара в особливо великих розмірах посадовцями відповідального становища". Його підозрювали в одержанні хабара у сумі 100 тис. доларів.

У ході обшуків у кабінетах і помешканнях судді та його колег правоохоронці виявили  чималі суми грошей. Зокрема,  4 грудня 2008 року під час прес-конференції тодішній начальник Першого відділу Головного управління розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України Володимир Жербицький повідомив, що на той час було вилучено понад 1 млн дол. та 2 млн грн, а також нотатки, в яких записано, які судові рішення замовлено. Правоохоронці тоді ж  представили журналістам кілька мішків начебто з грішми. В одному з них нібито були наколядовані гривні та долари.

Ігор Зварич заявив, що збирався передати гроші, знайдені в його кабінеті, церкві, щоб допомогти малозабезпеченим, а гроші, знайдені в кабінетах його колег, за словами Зварича, нібито призначалися на ремонт приміщення суду, де він працював. Також він сказав, що гроші позичав. Окрім того, він, зокрема, пояснив тим, що у його кабінеті «засіяли». Відтак, його почали називати «колядником».

Якийсь час Ігор Зварич переховувався від правоохоронців. Згодом, у березні 2009 року, його затримали, а у вересні 2011 року Ігоря Зварича засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Окрім того, його позбавили права займати посади судді та посади пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у державних установах строком на 3 роки.

У липні 2015 року начальник Менської колонії (Чернігівська область) дозволив Ігорю Зваричу проживати разом з сім'єю в смт. Макошине.

23 грудня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув'язнення в строк покарання", який відомий як «закон Савченко». Цей закон зобов’язав суди враховувати засудженим кожен день, проведений в слідчих ізоляторах за два дня відбування покарання.

17 січня 2016 року з’явилося повідомлення про те, що екс-суддя Зварич, завдяки саме цьому закону, був звільнений.

Додамо, що Ігор Зварич провів за ґратами майже вісім років, понад три з яких – у СІЗО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ