Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Електромобіль шкодить навколишньому середовищу більше дизеля?

Усім відомо, що електромобілі не викидають в атмосферу шкідливих речовин – адже у них немає силового агрегату, який спалює пальне. Але не все так оптимістично, як здається на перший погляд – зростання кількості електрокарів тягне за собою підвищення навантаження на електростанції, більшість з яких виробляє електрику спалюючи вугілля, газ і нафтопродукти. Про це повідомляє Autocentre.ua.

Більше електроенергії – значить більше спаленого палива на ТЕС, що однозначно спричиняє збільшення викидів шкідливих речовин в атмосферу. Крім того, є ще батареї, які після використання утилізуються. В процесі їх переробки може забруднюватися ґрунт шкідливими речовинами.

Бельгійські дослідники з агенства Transport & Environment фундаментально підійшли до цього питання і порівняли дані про викиди електростанцій в декількох країнах Європи, а також на виробництві батарей з інформацією про викиди дизельних автомобілів. Автомобілі з двигунами на дизельному пальному вибрали тому що вони вважаються найбільш шкідливими, адже вони викидають в атмосферу сажу, сполуки сірки та свинцю.

Ці елементи обов’язково присутні в дизельному паливі. Їх потрапляння в організм провокують отруєння і важкі захворювання дихальних шляхів. Як приклад, з усіх країн ЄС обрали Польщу – в ній найбільша в Європі частка теплових електростанцій.

У підсумку, навіть з урахуванням виробництва та утилізації акумуляторів електромобілі виявилися екологічніші на 25%. Якщо взяти, наприклад, показники викидів вуглекислого газу, то за весь життєвий цикл дизельний автомобіль викидає в середньому 206,1 грама на кілометр шляху, а наведені викиди електромобіля за той же період складуть 159,1 грама на кілометр в Польщі і 30 грамів - в Швеції. В середньому по Європі показник склав 89,1 грама вуглекислого газу на кілометр, що в рази менше, ніж викиди дизельних моторів.

Autocentre.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ