Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Енергетики і шахтарі шукають спільне рішення проблеми збуту своєї продукції

Через зниження попиту на електроенергію, уже понад рік теплові електростанції України працюють у складі мінімального навантаження. Відтак, через зниження закупівель, на складах видобувних підприємств накопичилась значна кількість вугілля. Про це йшлося сьогодні під час прес-конференції Олега Турчина, голови львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України та Віталія Оніжука, голови регіонального об’єднання незалежної профспілки гірників України міста Червонограда.

Профспілки визнають, що проблема зі збутом вугілля пов’язана в першу чергу зі скороченням виробітку електроенергії в країні.

«До сьогоднішнього дня на державному рівні не зроблено стратегії про функціонування енергетичного ринку в Україні. Споживання електроенергії, під час спаду економіки в країні, впало. Але цю ж електроенергію можна давати на експорт і в Білорусію і в Молдову та й в інші країни. Але до сьогоднішнього дня Кабінет міністрів не вирішив питання як дальше жити енергетичному сектору країни. Це біда не тільки наша, а й Павлограда, тобто і Сходу, і Заходу країни. Профспілка вже давно вимагає, давайте разом сядемо і вирішимо - як нам далі жити», -- вважає Олег Турчин.

Зокрема, на Бурштинській ТЕС лише від початку року виробництво впало майже на 40%, а з 12 енергоблоків працює лише 5-6. З них лише 1-1,5 блоки працює на експорт, тоді як у 2013-му на експорт працювало 4-5 енергоблоків.

«Бурштинська ТЕС зараз за добу спалює не більше 8 тисяч тон вугілля, а ще торік спалювала до 15 тисяч тонн. Це негативно позначилось на обсягах реалізації вугільної продукції в енергетику, як шахтами Західного Донбасу, так і шахтами Львівсько-Волинського басейну. Ми змушені обмежувати виробництво вугілля. Так, з 01 по 10 травня цього року був повністю припинений видобуток на шахтах ДТЕК Павлоградвугілля», - зазначив генеральний директор ДТЕК Західенерго Андрій Шувар.

Також, через зниження закупівель вугілля накопичується на складах ДП «Львіввугілля». «Щодня шість шахт ДП «Львіввугілля» видобувають близько 6 тисяч тонн вугілля, котре накопичується на складах. Так в травні вдалось реалізувати лише 560 тонн вугіля на добу з загального обсягу. Після скарг до уряду, в ДП «Львіввугілля» почали купувати по 20 вагонів вугілля. Втім для забезпечення вчасних виплат заробітної платні необхідно аби обсяги продажу сягнули 45-50 вагонів на добу», - розповів Олег Турчин, голова львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України.

Для вирішення проблеми у четвер у Львівській обласній адміністрації мають відбутися тристоронні переговори між львівськими шахтарями, керівництвом ДТЕК «Західенерго» та обласною владою. 

«Якщо шахтарі Сходу і Заходу будуть конфліктувати між собою – це проблему не вирішить, вугілля спалюватись більше не буде, бо нікуди діти вироблену електроенергію. Ми маємо об’єднати зусилля і виробити спільні рішення, які дозволять енергетиками і шахтарям працювати та утримувати сім’ї. Якщо ми не можемо стимулювати попит на електроенергію всередині країни треба докласти спільних зусиль аби зробити українські Квтгодини конкурентним у Європі, збільшити експорт та завантажити ТЕС», - наголосив Андрій Шувар.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ