Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ердоган вимагає створити безполітну зону у Сирії

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган піддав різкій критиці ООН та Євросоюз, які пропонують Анкарі відкрити кордони для нової хвилі біженців з Сирії.

Ердоган підкреслив, що ООН слід сконцентруватися на "етнічні чистки" в районі сирійського міста Алеппо замість того, щоб вимагати чогось від Туреччини.

Без створення безпольотної зони та зон безпеки подолати цю кризу не вийде, впевнений турецький президент. "Якщо бомбардування в Алеппо продовжаться, то нова хвиля біженців зросте до 600 тисяч осіб. Ми готуємося до цього", - сказав він.

Туреччина, яка вже прийняла понад 2,6 млн сирійських біженців, давно наполягає на створення безпечної зони на півночі Сирії, щоб мирні жителі могли ховатися там і не виїжджали в Туреччину.

Комісар по міжнародних відносинах ЄС Федеріка Могерини раніше заявляла, що "якщо не юридичної, то з моральної точки зору Туреччина зобов'язана надати притулок тим, хто втікає від переслідувань".

У той же час на заході, на кордоні з Грецією і Болгарією, ЄС вимагає збільшення прикордонних патрулів, щоб іммігранти не змогли продовжити свій шлях, приєднавшись до найбільшого напливу біженців до Європи з часів Другої світової війни.

Ці майже взаємовиключні вимоги ЄС і призвели до того, що пропускні пункти на турецько-сирійському кордоні залишаються закритими, а люди, що біжать від жахів в Алеппо, опинилися у фокусі серйозних геополітичних дебатів.

Як пише британське видання The Financial Times, німецький канцлер Ангела Меркель та інші лідери ЄС справедливо визнали, що, якщо вони хочуть керувати потоками біженців, вони повинні переконати сусідів Сирії, Туреччину, зокрема, надати їм притулок, не дозволяючи при цьому пересуватися далі до Європи.

У зв'язку з чим ЄС дає 3 млрд євро Анкарі на вирішення цього завдання.

"Але в Європи теж повинні бути свої зобов'язання. Не можна зловживати допомогою Туреччини, Йорданії та Лівану, які взяли на себе питання з біженцями. 28 країн ЄС мають продемонструвати, що готові надати біженцям притулок", - йдеться в статті.

Напередодні правозахисники назвали число загиблих з моменту наступу армії Асада на Алеппо. Так, не менше як 500 чоловік було вбито за цей час, приблизно 100 з цього числа - мирні громадяни. У результаті наступу сирійських урядових військ від 20 до 50 000 цивільних були змушені тікати звідти до кордону з Туреччиною.

Минулого тижня повідомлялося, що у Асада заявили про наближення перемоги у громадянській війні.

Напередодні повідомлялося, що в результаті наступу сирійських урядових військ на Алеппо і посилення авіаударів ВПС Росії десятки тисяч сирійців були змушені тікати з міста, побоюючись, що населений пункт незабаром опиниться під повною облогою військ президента Сирії Башара Асада.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки. 

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Туреччина та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні до Асада, а не терористи "ІД".

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ