Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фахівці «Львівгазу» виявили 193 крадіжки природного газу

Від початку року працівники ПАТ «Львівгаз» зафіксували 193 факти незаконного споживання природного газу, котрі призвели до збитків державі на суму більш ніж 2,6 млн грн. Такі крадіжки є небезпечними для оточуючих, адже втручання в систему газозабезпечення зроблені некваліфіковано. Про це повідомила прес-служба "Львівгазу".

На Львівщині неплатоспроможні споживачі газу частіше за все намагаються «підкрутити» лічильник газу. Фахівці держаного підприємства «Львівстандартметрологія» спільно з працівниками ПАТ «Львівгаз» під час періодичної повірки лічильників газу виявили 166 втручань в роботу приладів. Крім штрафу, таким «горе споживачам» необхідно буде оплатити ще й вартість встановлення нового лічильника, а також увесь процес відключення-відновлення газопостачання.

Однак найнебезпечніше - це коли споживачі організовують  незаконні врізки до діючої системи газорозподілу.

Зокрема, нещодавно були виявлені такі факти.

У Жидачівському районі  в селі Піддністряни виявлено несанкціоновану врізку в систему газопостачання.  Врізку ліквідовано та здійснено дорахунок на суму 176 087,57 грн.

У Дрогобицькому районі  виявлено несанкціоновану врізку в с.Раневичі в систему газопостачання. Врізку ліквідовано та здійснено дорахунок на суму 41 739,75 грн.

У споживача, котрий проживає у місті Пустомити виявлена несанкціонована врізка в систему газопостачання.  Після виявлення незаконного споживання, працівниками газового господарства врізку ліквідовано та здійснено дорахунок на суму 14 245,25 грн.

Після виявлення незаконних втручань, більшість порушників визнають свою провину і сплачують борги, тому кількість судових позовів незначна. Якщо ж людина не визнає своєї вини, борги стягуються в судовому порядку.

Одним із таких недобросовісних споживачів, котрий не визнає факту виявленої у нього самовільної врізки є житель села Дуліби Стрийського району. У лютому цього року при проведенні обстеження газопостачання у його готельному комплексі працівниками ПАТ «Львівгаз» було виявлено крадіжку газу через прихований газопровід. Відтак завдано збитків на загальну суму 2 775 171,76 грн. За фактом триває кримінальне провадження.

Варто зазначити, що як правило до таких самовільних втручань вдаються власники великих приватних будинків, в той час як менш заможні - сплачують за споживання природного газу вчасно та махінаціями практично не займаються.

Неплатоспроможні споживачі повинні пам’ятати, що є багато законних варіантів вирішення ситуації: це і оформлення субсидій, і розтермінування боргу, а також впровадження енергозберігаючих заходів. Адже за вкрадений газ всеодно доведеться платити, та ще й з нарахуванням штрафних санкцій.

ПАТ "Львівгаз" застерігає споживачів від таких вкрай небезпечних дій, аби крадіжка газу не стала фатальною. А також  звертається до усіх небайдужих мешканців Львівщини, якщо вам відомо про факти незаконного споживання природного газу просимо повідомляти на гарячу лінію товариства за номером телефону 259 11 01*1351  або 104. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ