Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Філатов не підтримав перейменування Дніпропетровська

Перейменування міста Дніпропетровська не має нав’язуватись, коли більшість людей виступає проти нього, заявив на прес-конференції представник партії «Укроп» Борис Філатов, - Радіо Свобода.

Питання щодо перейменування Дніпропетровська має вирішуватись на місцевому рівні, заявив Філатов, який, за офіційними даними, набрав переважну більшість голосів на виборах міського голови Дніпропетровська.

«Якщо говоримо про децентралізацію і передачу повноважень на місця, то необхідно чути людей, чути громаду. Ми будемо максимально розвивати цю сферу, починаючи від подачі електронних петицій і закінчуючи місцевими та районними референдумами. Якщо люди не хочуть, щоб місто перейменовували, ми не маємо права нав’язувати їм. Я провів зустріч із 49 тисячами людей, із них 90% виступає проти перейменування», – сказав Філатов.

Він також заявив, що питання перейменування вулиць у Дніпропетровську буде розглядатися окремо щодо кожної вулиці.

«Це питання, яке потрібно вирішувати з хірургічною точністю, а не розмахуванням шашками. Якщо мова йде про конкретних «людожерів» на кшталт Косіора або Дзержинського, то ніяких питань тут не виникає», – сказав він.

Перейменування вулиць, районів чи й міст, назви яких пов’язані з колишнім комуністичним режимом, вимагає закон про засудження комуністичного й нацистського режимів, який ухвалила Верховна Рада України у квітні 2015 року. Зокрема, у Дніпропетровську мають бути перейменовані понад 300 вулиць, більшість районів міста й саме місто – його нинішня назва є на честь радянського діяча Григорія Петровського, якого вважають одним із організаторів Голодомору 1932–33 років. Рішення щодо нових назв вулиць мала ухвалити міська рада до 21 листопада, а рішення щодо назви міста – Верховна Рада України. Водночас у Дніпропетровську, за результатами опитувань, більшість мешканців не бажає перейменування міста.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ