Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фільм "Квадрат" зібрав найбільше нагород Європейської кіноакадемії

Фільм "Квадрат" шведського режисера Рубена Естлунда здобув найбільшу кількість нагород Європейської кіноакадемії.

30-а церемонія нагородження відбулася в Берліні в суботу, 9 грудня.

Стрічка перемогла у шести номінаціях: найкращий європейський фільм, найкраща комедія, найкраща чоловіча роль, найкраща режисура, сценарій і робота художника. Раніше цей фільм здобув "Золоту пальмову гілку" на фестивалі в Каннах.

Найкращою акторкою стала угорка Александра Борбелі, яка знялася у фільмі "Тіло і душа", що здобув "Золотого ведмедя" на цьогорічному Берлінале.

Найкращим анімаційним фільмом стала польсько-британська біографічна драма "З любов'ю, Вінсент" про художника Вінсента ван Гога.

Окрім того, російський режисер Олександр Сокуров отримав почесну премію Європейської кіноакадемії за внесок у світовий кінематограф і видатні творчі досягнення. Кіноакадеміки нагородили російського режисера не тільки за кінематографічні твори, але також відзначили його "мужню відданість свободі слова, художнього самовираження і гуманістичних цінностей". 

Американсько-французька акторка Жулі Дельпі, відома за фільмом "Перед опівніччю" здобула нагороду "Європейський внесок у світове кіно".

Європейська кіноакадемія знову висловилися на підтримку ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Цього разу до закликів звільнити режисера долучився і китайський митець і правозахисник Ай Вейвей. "Його ув'язнення є абсолютним порушенням свободи слова та прав людини. Як колега-митець я закликаю до негайного звільнення Олега", - цитує офіційний Twitter кіноакадемії слова Вейвея.

Очільник Європейської кіноакадемії Вім Вендерс (Wim Wenders) виступив із палкою промовою за європейську єдність. "Європа не є проблемою, вона є рішенням (…) Хай живе наше різноманітне та вільне європейське кіно!", - заявив Вендерс у своїй промові.

На церемонію вручення премій прибули близько 900 акторів, режисерів та інших причетних до кіномистецтва осіб з багатьох країн світу. Червоною доріжкою пройшли такі відомі актори, як Жульєт Бінош, Петер Сімонішек (Peter Simonischek) та Настасія Кінскі.

Премія Європейської кіноакадемії була заснована в 1988 році. Її часто називають "європейським Оскаром", оскільки спочатку вона була задумана як протиставлення американській кінонагороді.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ