Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фільц: мажоритарні вибори показали, що Галичина поволі уніфікується з рештою України

Громадська організація "Європейська галицька асамблея провела круглий стіл "Вибір Галичини", присвячений підсумкам парламентських виборів та перспективам відстоювання інтересів краю з боку новообраних депутатів з трьох галицьких областей. Про це повідомила прес-служба ГО "Європейська галицька асамблея".

Президент Української спілки психотерапевтів Олександр Фільц висловив думку про те, що вибори у мажоритарних округах Львівської області показали всю палітру того, якою є Галичина.

"Мажоритарна ситуація в Галичині показала всю палітру того, чим Галичина є. Я до того поставився би спокійно -- Галичина вибрала бізнесменів, комбатів і популярних людей. Це так само, як і по всій Україні, Галичина нічим особливим не відрізнилася.  Ці мажоритарні вибори показали, що Галичина поволі уніфікується з рештою України і не дуже позиціонує себе окремішньо", -- наголосив В.Фільц.

Водночас він зауважив, що вибори показали ще один тренд: Галичина хотіла би бачити себе промотором європейського вектору України, але тепер це бажання не може залишатися на побутовому рівні, а на рівні політики. За його словами, це питання вже цілком іншого рівня і найближчий час покаже, наскільки народні депутати готові його реалізувати.

Як зазначила виконавчий директор ЛОГ КВУ Соломія Саврук, однією з найбільших несподіванок виборів на Львівщині стало те, що було обрано 11 нових депутатів з 12 округів.  Вона також окреслила критерії, якими переважно керувалися виборці.

"Я думаю, виборець керувався не стільки тим щоб обирати нові обличчя, а радше тим, що в країні триває війна і ті люди, які безпосередньо були на фронті, здатні вирішувати проблеми краще, аніж менеджери чи депутати, які вже були у Верховній Раді", -- наголосила Соломія Саврук. Також вона підкреслила, що поки що виборці не вимагають від кандидатів формування ширших регіональних програм, обмежуючись інтересами певного населеного пункту.

Цю тезу підтвердив й голова ГО "Європейська галицька асамблея" Володимир Павлів. Він розповів, що експерти асамблеї проаналізували програми усіх переможців у мажоритарних округах галицьких областей і знайшли лише кількох депутатів, які пропонували програми місцевого розвитку,  що перспективно були б ширшими, ніж їхні округи.

За словами В.Павліва, аналіз програм депутатів став пілотним проектом Асамблеї, однак його проводитимуть постійно, щоби оцінювати кандидатів та депутатів різних рівнів.

"Ми  використали цей аналіз як пілот і надалі будемо оцінювати всіх, хто хоче прийти до місцевої влади, з огляду на те, наскільки вони в стані мислити категоріями інтересу цілого регіону", -- наголосив В.Павлів.

Аналогічні круглі столи "Європейська галицька асамблея" провела в Тернополі та Івано-Франківську.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ