Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фінансування науки нижче рівня виживання

За словами міністра, для збільшення фінансування необхідно запустити Національний фонд досліджень, - Освіта.UA.

0,16% ВВП фінансування науки є нижчим за рівень виживання, але щоб змінити ситуацію та досягти значного збільшення видатків на науку необхідно запропонувати нову багаторівневу модель, що пояснюватиме, як має фінансуватися наука. Про це, за повідомленням прес-служби МОН, під час зустрічі з новообраними членами Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Зокрема, вона зауважила, що з високою вірогідністю можна буде збільшити фінансування  через конкурсне фінансування, але для цього потрібно запустити Національний фонд досліджень.

«Одне із ключових завдань Наукового комітету на найближчий час - запустити Національний фонд досліджень, адже саме ви несете чи не найбільшу відповідальність за це, враховуючи покладені на вас обов’язки. Уся робота має бути завершена до січня, навіть раніше, адже потрібно орієнтуватися на бюджетний процес. Щоб ми мали підстави просити виділення коштів для наповнення Фонду, має бути впевненість, що цей орган запрацює. Міністерство освіти і науки зі свого боку готове допомагати та сприяти вам у всіх необхідних питаннях», - пояснила  Гриневич.

За словами члена Наукового комітету Анатолія Білоуса, якщо у сфері науки не відбудеться бодай символічного підвищення фінансування, це буде негативном сигналом для молоді та стимулюватиме її відтік за кордон.

«Я згодна, переконана, що ми зможемо привабити молодь через механізми конкурсного фінансування в межах Нацфонду. Однак для цього потрібно дуже ретельно і правильно прописати «правила гри», за якими відбувається відбір. Вони мають захистити науковця. Це питання важливо артикулювати на нашій зустрічі з прем’єр-міністром», - наголосила міністр освіти і науки.

Освіта.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ