Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фінляндія допомагатиме Україні у сфері освіти

Фінляндія визначила пріоритетні напрямки допомоги Україні – освіта та енергоефективність. Планується, що проект, спрямований на реформу середньої освіти в Україні, триватиме 4 роки. Про це йшлося на зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Міністром зовнішньої торгівлі і розвитку Фінляндії Каєм Мюкканеном, передає прес-служба МОН.

Проект буде спрямований на найскладніші аспекти реформи – розвиток навичок та компетенцій учителів, промоція освіти, поліпшення освітнього середовища. 

Адмініструванням освітнього проекту з фінської сторони відбувається саме через Міністерство зовнішньої торгівлі і розвитку. Наразі він перебуває на етапі затвердження, але Міністр Кай Мюкканен запевнив, що вони зацікавлені у якнайшвидшому затвердженні та успішній реалізації цього проекту.

«Фінляндія щиро хоче допомогти подолати освітню прірву між Україною та рештою прогресивного світу. Адже ви маєте дійсно потужний потенціал та людський капітал для цього. Був час, коли Фінляндія знаходилася у схожій ситуації, і ми дійсно розуміємо важливість освіти для розвитку держави загалом», – наголосив Міністр зовнішньої торгівлі і розвитку Фінляндії.

Лілія Гриневич зазначила, що МОН зробить усе можливе, щоб до адміністрування проекту була залучена дуже кваліфікована команда з українського боку, однак проектним менеджером має бути людина зовні.

«Вкрай важливо, щоб початкова фаза проекту була проведена ефективно – саме в перші 6 місяців налаштовуватиметься система управління, що в подальшому вплине на реалізацію проекту загалом. Ми вдячні, що підготовка проекту, а саме ідентифікаційна місія, почалася в такі стислі терміни, але водночас у дуже якісному виконанні. Нам важливо отримати таку системну підтримку реформи. Проект після його схвалення має початися вже в 2018-му. Оскільки імплементація нового змісту освіти і навчальних планів на основі компетентнісного підходу стартує вже в 2018-19 роках з першого класу. У 2017-2018 стандарт  пілотуватимуть 100 шкіл», – пояснила Міністр освіти і науки України.

На зустрічі також обговорили розвиток професійної освіти, прийняття нового Закону «Про освіту» та останні події на Донбасі. Лілія Гриневич відзначила, що близько 200тис українських дітей сьогодні проживають в межах 15-кілометрової доступності до лінії зіткнення з обох боків. Ці діти потребують постійної психологічної підтримки – вона надається державою та волонтерськими організаціями, але наразі цього недостатньо.

Нагадуємо, що Міністр освіти і науки Україні перебуває з робочим візитом у Фінляндії, де тривають останні переговори щодо проекту допомоги фінів у реформуванні середньої освіти в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ