Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Фірташ вимагає у «Нафтогазу» ще 500 млн доларів

Швейцарський газовий трейдер RosUkrEnergo (RUE), який пов'язують з бізнесменом Дмитром Фірташем має намір вимагати від НАК "Нафтогаз України" відшкодування збитків, яких нібито було завдано, на суму 500 млн доларів.

Усне слухання в Стокгольмському арбітражі з цього питання повинне відбутися в березні 2011 року, пише Дзеркало тижня з посиланням на свої джерела.

Незважаючи на національні і виняткові особливості оподаткування НАК, за розмитнення і за повторне прийняття на баланс 11 млрд куб. м газу з підземних газосховищ України, які належить повернути RUE, Міністерство палива і енергетики і Державна митна служба запропонували розстрочити «Нафтогазу» податкові зобов'язання.

"За підрахунками експертів Дзеркала тижня і джерел в Кабміні, прямий збиток бюджету України тільки від таких особливостей оподаткування національної компанії складе 30-35 млрд грн. Збитки від несплати "Нафтогазом" тільки двох обов'язкових податків - ПДВ і податку на прибуток можуть скласти 14-15 млрд грн. (це без штрафу за несплату цих податків).

В результаті таких особливостей оподаткування в бюджеті "Нафтогазу" утворюється діра мінімум в 15 млрд грн. - дефіцит оборотних коштів. До речі, саме такою цифрою обмежений допустимий дефіцит бюджету НАК згідно з меморандумом України з МВФ. А сума виходить більш ніж солідна - близько 60-65 млрд грн.", - говориться в статті.

Як повідомлялося, 8 червня Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов'язав "Нафтогаз" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб м газу і надати додатковий об'єм газу у розмірі 1,1 млрд куб м в якості неустойки за порушення умов контракту, передає ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ