Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фонд держмайна пояснив, чому не було продано ОПЗ і шість обленерго

Причинами відсутності заявок від потенційних покупців 99,6% акцій Одеського припортового заводу на конкурсі, який мав відбутися 6 грудня 2016 року, стали негативна цінова кон'юнктура на ринках мінеральних добрив і газу, збиткова діяльність підприємства і борги перед Group DF Дмитра Фірташа. Про це йдеться в звіті Фонду держмайна за підсумками діяльності в 2016 році.

У звіті ФДМ зазначено, що підготовка ОПЗ до приватизації здійснювалася із залученням радників із міжнародного інвестбанку UBS, а також юристів Ernst & Young і Baker & McKenzie. В рамках підготовки підприємства до продажу була створена "Кімната даних" з майже 3 тис. документів, близько 20 тис. сторінок даних, більш ніж 10 фінансових і податкових звітів, були проведені переговори з 27 міжнародними компаніями. Попередні заявки на участь у конкурсі надали компанії з США, Оману, Польщі та України.

Крім того, Фонд держмайна в своєму звіті вказав основні умови, які необхідно було виконати для успішної приватизації ОПЗ в 2015-му і 2016 році, а також відповідальних за їх своєчасне виконання.

Зокрема, зазначено, що в 2015 році Верховна Рада тільки з затримкою в 7 місяців ухвалила необхідні зміни в закон про приватизацію, а Кабмін і НБУ так і не врегулювали питання заміщення боргу перед Group DF, що перебуває на балансі ОПЗ. Водночас, за даними звіту, з боку ФДМ були вирішені питання зниження стартової ціни і банківських гарантій замість депозиту, а з боку НАК "Нафтогаз України" були надані гарантії для інвестора щодо поставок газу на ОПЗ.

Також у звіті повідомляють про підготовку до приватизації шести обленерго за участю радників з Deloitte. В рамках підготовки підготовлена "Кімната даних", що складається з майже 5 тис. документів, 30 тис. сторінок даних, проведена Energy Privatization Conference за участю 100 інвесторів. Також були проведені переговори з 30 міжнародними компаніями, 15 компаній висловили зацікавленість участю в конкурсі та підписали договір NDA. На сьогодні очікується оголошення ФДМ аукціонів, які планують провести після прийняття Верховною Радою закону України "Про ринок електроенергії".

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ