Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Форум в Криниці: Дубневич хоче проект Київ – Львів – Варшава – Париж

1/3
5 вересня в Криниці (Малопольське воєводство, Республіка Польща) стартував ХХVII Економічний форум. Цьогоріч сюди прибуло майже 4 тисячі учасників з багатьох країн Європи та світу. Беруть участь у Форумі і представники Верховної ради України. Зокрема, про перебіг подій на цьому заході на своїй сторінці на ФБ пише Голова у Комітет Верховної Ради України з питань транспорту Ярослав Дубневич.

Отже, сьогодні, 6 вересня, українська та польська делегації під головуванням Голови ВРУ Андрія Парубія та маршалка Сейму РП Марека Кухцінського провели робочу зустріч щодо розширення подальшої співпраці. Серед іншого, мова йшла про участь наших країн у масштабному транскордонному проекті "Віа-Карапатія", про те, щоб інтенсифікувати будівництво автобану, який стане основною транспортною артерією між портами Балтійського та Чорного морів.

На переконання Андрія Парубія, потрібно збільшити число міжнародних автомобільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Відтак він запропонував зробити виїзну зустріч, щоб оглянути всі чинні і планові пункти перетину кордону. І щоб у цьому заході взяли участь посадовців найвищого рівня обох держав.

Українська сторона одразу запропонувала це зробити наприкінці жовтня, коли маємо  міжсесійний період і в Україні, і в Польщі. Підсумком такої акції має стати політичне рішення не лише про прискорення робіт для запуску ПП Нижанковичі - Мальховіце, але і обопільне схвалення початку будівництва нових пунктів перетину кордону: Смольник – Боберка, Мшанець – Бистре, Лубня – Волосате.

Воднораз голова профільного Комітету ВР України Ярослав Дубневич звернув увагу на те, що після введення безвізового режиму і в умовах перезавантаженості автомобільних пунктів пропуску, залізниця стає комфортною альтернативою для подорожей Європою. На користь цього, зокрема, свідчить позитивний досвід  запроваджених швидкісних потягів Київ – Львів – Перемишль та Ковель – Холм, які вже перевезли понад 30 тис. пасажирів.

Народний депутат наголосив, що слід розвивати взаємовигідну практику, коли польська сторона кредитує  спільні проекти.  Зокрема, за словами Ярослава Дубневича, йдеться про побудову євроколії зі Львова через Рава-Руську, яка з`єднала б нас з Любліном і Варшавою. Це могло б стати першим етапом втілення транскордонного проекту Київ – Париж.

Також учасники двосторонньої зустрічі обговорили інші питання розбудови дорожньої інфраструктури, збільшення авіаперевезень, розширення подальшої міжрегіональної та міждержавної співпраці. Все це повинно прискорити євроінтеграційні процеси в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ