Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Виставка «Повстанці проти нацизму» - репортаж із відкриття

Сьогодні 8 травня – до річниці завершення Другої світової війни в Європі киянам презентували історію антинацистської боротьби українських повстанців. Кореспондент ГалІнфо побував на відкритті виставки

На 12 стендах розповідається про боротьбу українського народу у лавах Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії проти нацистів у 1941-1945 роках. Над виставкою працювали історики із Українського інституту національної памʼяті, Центру досліджень визвольного руху, Галузевого державного архіву Служби безпеки України та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

за кілька хвилин до відкриття
за кілька хвилин до відкриття
стенд про боротьбу нацистів із УПА
стенд про боротьбу нацистів із УПА
1941 рік. Українське державне правління
1941 рік. Українське державне правління
Директор Галузевого державного архіву СБУ - Андрій Когут на відкритті виставки
Директор Галузевого державного архіву СБУ - Андрій Когут на відкритті виставки
колектив авторів, що працювали над виставкою із вояком УПА
колектив авторів, що працювали над виставкою із вояком УПА
Т.в.о. міністра охорони здоров'я - Уляна Супрун також завітала на виставку
Т.в.о. міністра охорони здоров'я - Уляна Супрун також завітала на виставку
1/8

На виставці представлено близько 200 унікальних, маловідомих та таких, що публікуються вперше світлин про боротьбу українців із нацистами та їх союзниками. Понад 100 документів, що розповідають про ці визвольні змагання українського народу. Матеріали, що демонструються на виставці походять, як із українських, так і закордонних архівів та музеїв, хоча їх переважна більшість із Архіву Центру досліджень визвольного руху та Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

«Сьогодні 8 травня, весь світ відзначає День перемоги над нацизмом,  і саме сьогодні ми презентуємо цю виставку. Слід згадати про тих українців, які у лавах різних армій боролися із нацизмом. Власне наша виставка про таку боротьбу українців у лавах Української Повстанської Армії. Ця виставка є важливою й тому, що участь повстанців у антигітлерівській боротьбі часто замовчували, а ще частіше оббріхували» - заявив Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович

«Варто зазначити, що УПА – це була єдина, власне українська, сила, яка ставила собі за мету утворення Української самостійної держави у Другій світовій війні» - продовжив Вʼятрович

Раніше ми інформували, що Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир Вятрович повідомляв про можливі провокації з метою зірвати виставку про упівців, що воювали проти військ Гітлера. Однак, завдяки більше ніж сотні киян, що прийшли на відкриття вдалось уникнути будь-яких провокацій.

Виставка тематично поділена на наступні стенди:

  • Початок протистояння – неузгоджений з Німеччиною Акт відновлення Української Держави став початком нацистських репресій проти ОУН та поштовхом до її переходу в підпілля.
  • 1942 рік – антинацистська діяльність ОУН(б) шириться на всю територію України. Наприкінці року українські націоналісти розпочали підготовку до відкритого збройного повстання.
  • “Там, десь далеко на Волині…”: початок збройного повстання – перший бій УПА — бій проти нацистів. 7 лютого 1943 року повстанці атакували німецький гарнізон у Володимирці. Напади частішали, згодом УПА захоплювала і утримувала районні центри.
  • Війна з нацизмом у Галичині: Українська народна самооборона – Галичину та Карпати повстанський рух охопив навесні-влітку 1943-го. В селах та містечках постають відділи Української народної самооборони, що згодом стануть частиною УПА.
  • Україна у вогні: УПА в 1943 — 1944 рр. - «Свобода народам! Свобода людині!» — такою була візія українського визвольного руху. До боротьби УПА приєднувалися грузини, азербайджанці, татари, росіяни, євреї та інші.
  • Імперія завдає удар у відповідь – улітку 1943 року нацисти розгорнули масштабний наступ проти повстанців під командуванням Еріха фон дем Баха. Важкі бої УПА проти каральних військ тривали до кінця 1943 року.
  • Ідеологічне протиборство – точилася запекла інформаційна війна. Повстанці у нелегальних листівках та брошурах закликали українців до боротьби з окупантами. Нацисти обзивали їх агентами Кремля.
  • У нацистських тюрмах і концтаборах – націоналісти були серед в'язнів Аушвіца, Дахау, Маутхаузена, Майданека, Равенсбрюка. Хто не загинув від голоду та виснажливої праці, вийшов на волю лише після завершення війни.
  • Полягли у боротьбі з нацизмом – у боях з нацистами загинули понад 7 тисяч повстанців, тисячі підпільників були заарештовані, закатовані під час слідства, розстріляні, відправлені в концтабори.
  • Європа проти нацизму – рухи Опору в Центрально-Східній та Південній Європі мали дві течії: національну та комуністичну. Партизани часто вели між собою жорстоку боротьбу, але спільним ворогом був нацизм.
  • Портрет повстанця - середньостатистичний повстанець був молодою людиною з селянської родини, рідше - з ремісників чи робітників. УПА для більшості з них стала першим військовим досвідом. Загроза репресій рідних змушувала їх приховувати власні імена під псевдонімами.

Авторський колектив: Ігор Бігун, Володимир Бірчак, Сергій Волянюк, Володимир В’ятрович, Олеся Ісаюк, Іван Патриляк, Андрій Усач. Над проектом працювали: Зоя Бойченко, Дмитро Вортман, Петро Клим, Василь Ліпінський, Сергій Рябенко, Олена Шарговська, Аліна Шпак,  Ярина Ясиневич, Олександр Іщук, Геннадій Іванущенко, Оксана Полтавець. Дизайн: Ольга Сало. Виготовлення: GalNext.

Виставка є відкритою для всіх охочих, знаходиться на площі перед Національний Музей Історії України – НМІУ (вул. Володимирська, 2 м. Київ) та триватиме до кінця травня.

Одночасно організатори анонсували демонстрацію виставки у регіонах України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ