Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Франко Фест» зібрав понад 50 тис. людей

У селі Нагуєвичі, де народився великий українець Іван Франко, 27-29 липня проходило грандіозне дійство – музично-мистецький фестиваль «Франко Фест», присвячений Каменяреві. Про це повідомила прес-служба БФ "Добре серце".

Упродовж трьох днів сучасні українські музиканти, письменники, поети, театрали і художники відкривали для гостей заходу щоразу іншого, модерного Івана Франка. Серед меценатів конкурсу був голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець. Також благодійна організація профінансувала поїздку на фестиваль художніх колективів Стрийщині, які виступили на фольклорній сцені.

Як розповів організатор фестивалю Віктор Возняк, засновник «Твоє радіо» і телебачення «Алсет», ідея проведення заходу народилася у молодіжній організації «Інше місто». «У квітні під час фестивалю «Великі гаївки» в м. Дрогобич виникла ідея вшанувати пам’ять Франка, витягнути його з рутини офіційних, святкувань, урочистостей, показати, що він був креативною, сміливою людиною у свій час, яка вміла боротися, працювати. Унікальність фестивалю полягає в тому, що ми показали Франка зовсім в іншій інтерпретації, а також популяризували не тільки мову та літературу, все те, що робив Іван Франко, а й об’єднали навколо Каменяра молодих людей», – зазначив Віктор Возняк.

Організатори за пріоритет взяли багатогранність Франка тому вирішили – час відійти від класичних святкувань і створити відкритий музично-мистецький простір, на якому люди зможуть пізнати іншого Каменяра. Фестивальних рух, який упродовж останніх років активно бурлить, зокрема, і на Західній Україні, робить українську культуру модною, українську музикою привабливою, сучасною і відкритою для людей. Таким був й Іван Франко 100 років тому. Його вважали абсолютно модерним, сучасним письменником та поетом. Франко був ідолом для молодих людей, пропагував українське, творив українське і любив українців.

Під час «Франко Фесту» у Нагуєвичах діяли три сцени: музична, літературно-мистецька та фольклорна, кожна з яких мала свій колорит. На великій сцені – музичній – виступили сучасні популярні гурти: «Скрябін», «Тартак», «Гайдамаки», «Піккардійська терція», «Мері», «Фліт» і багато інших. Музиканти перед виступами, поміж пісень читали вірші Івана Франка.

Літературно-мистецька сцена «Франко Фесту» була представлена театральними виставами, акустичними концертами, виступами бардів і літературними акціями, серед яких: лекції відомих українських письменників та поетів, читання поезії, тощо.

На фольклорній сцені виступали народні колективи зі Стрийщини та Дрогобиччини. Загалом на усій території фестивалю діяли різноманітні майстер-класи, арт-перфоменси, художні інсталяції, читання та різні цікаві зустрічі. Окрім того, в ніч з суботи на неділю в Нагуєвичах відбулася акція «Ніч в музеї Франка», де відтворили атмосферу початку ХХ ст. На фестивалі було розвіяно чимало міфів про Франка та відкрито велику кількість суб’єктивних поглядів на письменника. Також у Нагуєвичах облаштували наметове містечко, де проживали всі бажаючі, а таких було багато. За підрахунками організаторів більше як п’ятдесять тисяч людей за три дні побувало на батьківщині Івана Франка.

Програма виступу колективів художньої самодіяльності Стрийського району на фестивалі «Франко фест» у с. Нагуєвичі Дрогобицького району була цікавою та різноплановою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ