Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Французькі журналісти розкрили схему фінансування Кремлем партії Ле Пен

Французьке видання Mediapart спільно з сайтом журналістських розслідувань Re:Baltica вивчило схему фінансових потоків з Москви на рахунки партії "Національний фронт" Марін Ле Пен.

З'ясувалося, що ключові ролі у схемі грають радник російського президента Олександр Бабаков і евродепутат Жан-Люк Шаффхаузер, а російські експерти із структури Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) Михайло Плисюк і Олександр Воробйов пишуть промови для Ле Пен, повідомляє RFI.

"Вивчаючи загадкове фінансування Росією "Національного фронту", журналісти наштовхнулися на листування двох російських лобістів. Цей обмін мейлами підтверджував російське втручання у французьку політику. Таким чином, заява Нацфронту про те, що кредити, отримані партією за кордоном, є виключно комерційною угодою і не мають політичного підгрунтя, спростовуються отриманими доказами", - стверджують автори розслідування.

Як зазначається в публікації, в 2014 і 2015 роках фонд "Європейська Академія", який займається "посиленням контактів з Росією", отримав загалом 250 тис. євро. Гроші надійшли від фірми Spencerdale Ltd, за посередництвом West East Communication Group, власниками цих компаній, стверджує Mediapart, є Євген і Вадим Гінери, бізнес-партнери тодішнього депутата Держдуми (нині - сенатора і радника президента Росії) Олександра Бабакова.

Президентом фонду "Європейська Академія" є близький до Ле Пен евродепутат Жан-Люк Шаффхаузер. Сам парламентарій підтверджує отримання "Європейською Академією" грошей від West East Communication Group, не уточнюючи при цьому суму, а також цілі фінансування.

"29 червня 2014 року Жан-Люк Шаффхаузер зібрав у Страсбурзі адміністративну раду фонду. Того вечора вирішувалося питання про виділення "Європейською Академією" 10 млн євро як кредит Нацфронту. Кредит на таку суму, проте, надійшов  іншим каналом - через Перший Чесько-Російський банк", - йдеться в розслідуванні.

За посередництво між Нацфронтом і Першим Чесько-Російським банком евродепутат Шаффхаузер отримав "140 тис. євро комісійних", які вказав у своїй декларації. "Гроші пройшли звивистий шлях через Британські Віргінські острови і Люксембург, перш ніж були зараховані на рахунок консалтингової компанії сім'ї Шаффхаузера Cano SAS", - зазначається в публікації.

Проте того ж вечора на засіданні фонду відбулося голосування про прийняття до складу "Академії" двох російських експертів - Михайла Плисюка і Олександра Воробйова. Обидва входять до керівництва "Інституту дослідження питань міжнародної інтеграції", структури всередині ОДКБ. Як стало відомо журналістам Mediapart, прийняті до складу "Академії" "російські експерти" незабаром стали відправляти Шаффхаузеру на електронну пошту рекомендації щодо виступів в Європарламенті.

У розпорядженні Mediapart опинився обмін мейлами від 2 липня 2014 року між Жан-Люком Шаффхаузером і Олександром Воробйовим, в якому Воробйов надсилає евродепутату зразок заяви про режим припинення вогню на Донбасі. Через три години Шаффхаузер відповідає, що Ле Пен готова випустити комюніке для Reuters щодо ситуації в Україні. Представники Ле Пен відмовилися коментувати це листування.

17 липня 2014 року Шаффхаузер виступає із заявою щодо Донбасу, яка повністю збігається із заявою Росії. Копію свого виступу Шаффхаузер надсилає Михайлу Плисюку. Також, починаючи з 15 липня, євродепутат просуває свою промову в Twitter, з цитатами, надісланими йому "російськими радниками".

Під егідою Плисюка Шаффхаузер влаштовує наприкінці липня у Брюсселі круглий стіл «Україна, інформація і дезінформація, але реальна громадянська війна в Європі: що можуть зробити євродепутати?». Саме Плисюк організовував поїздку Шаффхаузера на Донбас наприкінці жовтня 2014 року.

Як зазначається в розслідуванні, перша зустріч Шаффхаузера з представником радника президента Путіна Олександром Бабаковим відбулася в Женеві 17 березня 2016 року. Посередником виступив громадянин Литви, екс-банкір Віліс Дамбінс. Його ім'я фігурувало в публікаціях "Панамського архіву". Того дня на озері Леман обговорювалося питання фінансування президентської кампанії Марін Ле Пен. Шістьма днями раніше ліцензії втратив Перший Чесько-Російський банк, через який Нацфронт розраховував отримати новий кредит.

Перед банкрутством Першого Чесько-Російського банку борг Нацфронту викупила якась московська фірма "Конті", що займається орендою автомобілів. Журналісти вважають це класичною угодою з виведення коштів з банку, що дозволяє боржникам ніколи не гасити кредит.

Сам Шаффхаузер повідомив Mediapart, що не пам'ятає точної дати поїздки до Швейцарії, також йому нічого не було відомо про купівлю кредиту Нацфронту третіми особами, тому вимогу компанії "Конті" про погашення кредиту Нацфронт визнав "махінацією" і відповів відмовою. Шаффхаузер, за його власними словами, звернувся із запитом до глави ЦБ Ельвіри Набіулліної і отримав пораду "нічого не платити". Арбітраж з анулювання угоди про продаж боргу мав відбутися в серпні 2017 року.

Саме під час зустрічі в Женеві Шаффхаузеру запропонували звернутися до банку "Стратегія", який посідав 241 місце в російському рейтингу банків. АКБ "Стратегія" був заснований в 1990 році людьми з оточення Бориса Єльцина, у тому числі екс-міністром економіки Яковом Урінсоном. У банку неодноразово були проблеми з законом. У вересні 2014 року АКБ "Стратегія" опинився в списку 19 російських банків, які брали участь в так званій "молдавській схемі" виведення з Росії 700 мільярдів рублів. Фактичним власником банку "Стратегія" був Дмитро Рубінов.

Рубінов особисто контролював кредитну угоду з Нацфронтом. Влітку 2016 року політрада партії одностайно проголосувала за отримання кредиту в три мільйони євро у АКБ "Стратегія", проте вже у жовтні банк втратив ліцензію російського Центробанку. Тоді казначей Нацфронту Валлеран де Сен-Жюст уже особисто зустрівся в Парижі з литовцем Вілісом Дамбінсом у присутності французького адвоката Дідьє Боллекера, який представляв інтереси Жан-Люка Шаффхаузера. Зустріч відбулася в п'ятизірковому готелі Пенінсула, біля Тріумфальної арки. За підсумками зустрічі договір по кредиту був переданий банку "НКБ".

Як зазначає Mediapart, прихованим власником "НКБ", за збігом обставин, також є Дмитро Рубінов, який імовірно купив банк у лютому 2016 року на кошти АКБ "Стратегія". Але "НКБ" втратив ліцензію через всього два місяці після АКБ "Стратегія", у грудні 2016 року. У заяві ЦБ РФ сказано, що банк "не відповідає вимогам по боротьбі з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму". Втім, за твердженням Рубінова, три мільйони євро на рахунок Нацфронту банк "НКБ" так і не встиг переказати.

Віліс Дамбінс всіляко спростовує свою роль посередника між Кремлем і Нацфронтом. Проте зустрічі з Дамбінсом, на яких обговорювалася можливість кредитування Нацфронту в російських банках, підтверджує сам Шаффхаузер. "Віліс робив пропозиції відносно банків. Після того, як ми не змогли отримати кредит у провідних російських банках, оскільки це стало надто політизованим... Я не хотів у це вплутуватися", - пояснює євродепутат, даючи зрозуміти, що за Дамбінсом стояв Бабаков. Сам Бабаков зустрічався особисто з Марін Ле Пен, мінімум одного разу - у лютому 2014 року, у момент переговорів щодо першого кредиту для Нацфронту.

Марін Ле Пен, Валлеран де Сен-Жюст, Олександр Бабаков, Олександр Воробйов, Михайло Плисюк, Вадим і Євген Гінери відповісти на запитання Mediapart відмовилися. У прес-службі "Національного фронту" всі факти, пред'явлені журналістами, назвали неправдивими. Підрозділ по боротьбі з корупцією Міністерства юстиції Франції розглядав можливість початку розслідування відносно Нацфронту, стверджують джерела Mediapart, проте справу так і не було порушено.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ