Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Freedom House: Україна - серед країн, що обмежили онлайн-свободу

Дедалі більше урядів переймають досвід Росії й Китаю і маніпулюють соцмережами, а також придушують інакомислення в інтернеті. Про це йдеться у доповіді Freedom on the Net ("Свобода в мережі") правозахисної організації Freedom House.
Україну віднесли до країн з частково вільним онлайн-простором

Загалом же з червня 2016 року зменшення інтернет-свободи відбулося в 32-х країнах. Найбільше - в Україні, Єгипті та Туреччині, зазначено в доповіді.

Україну визнали країною з частково вільним інтернетом. У порівнянні з попереднім роком вона істотно погіршила свої позиції.

Українську владу розкритикували за блокування російських соцмереж та сайтів, а також згадали про вбивство журналіста Павла Шеремета в Києві.

"Потенційно руйнівні наслідки"

Автори доповіді вивчили свободу інтернету в 65 країнах світу і виявили, що влада 30-х країн у той чи інший спосіб маніпулює інтернетом й спотворює онлайн-інформацію. Минулого року таких країн було 23.

До цих маніпуляцій належать платні коментатори, тролі, боти (автоматизовані акаунти), сайти з брехливими новинами та пропагандистські інформджерела.

За останній рік онлайн-маніпуляції та тактика дезінформації зіграли важливу роль у виборах у щонайменше 18 країнах, в тому числі у США, йдеться у доповіді.

"Використання платних коментаторів та політичних ботів для поширення державної пропаганди було започатковано Китаєм та Росією, але тепер стало глобальним явищем", - розповів президент Freedom House Майкл Абрамович.

"Ці методи швидко поширюються, і їхній вплив на демократію та громадянську активність потенційно є руйнівними", - зазначає він.

"Не слід перегинати палицю"

Автори дослідженні також виявили, що влада щонайменше 14-ти країн обмежила свободу інтернету заради боротьби з маніпуляцією контентом.

До цих країн належить і Україна, яка заблокувала російські сервіси, в тому числі найпоширенішу російську соцмережу "ВКонтакте" та пошукову систему "Яндекс", аби придушити проросійську пропаганду.

"Важливо, аби країни, що намагаються боротися з онлайн-маніпуляцією, не перегинали палицю", - зазначає директорка дослідження Саня Келлі.

"Вирішення проблеми маніпулювання й дезінформації полягає не в цензурі, а в тому, аби навчити громадян виявляти фальшиві новини та коментарі", - додає вона.

Серед факторів, що суттєво похитнули позиції України, згадане вбивство у Києві журналіста Павла Шеремета, яке "імовірно відбулося через його професійну діяльність як незалежного інтернет-журналіста".

"Найбільші порушники"

Китай третій рік поспіль став найбільшим порушником свободи в інтернеті.

За даними Freedom House, він посилив онлайн-цензуру, запровадив закон, який обмежує анонімність в інтернеті, та ув'язнив дисидентів, які використовували інтернет.

Інші країни також активізували зусилля з онлайн-цензури та маніпулювання інформацією, ідеться в доповіді.

Росія, окрім того, що прагнула поширити дезінформацію, аби вплинути на вибори в США та Європі, ще й посилила внутрішній контроль за онлайн-простором, зазначили автори доповіді.

Російські блогери, які залучають понад 3000 відвідувачів на день, мусять реєструвати свої особисті дані й дотримуватися закону про ЗМІ. Водночас пошуковикам та агрегаторам новин заборонено включати історії з незареєстрованих ресурсів.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ