Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ФСБ шукає "українські корені" школяра, який "не так" виступив у Берліні

Федеральна служба безпеки РФ направила в мерію Нового Уренгоя запит про наявність українських родичів у школяра Миколи Десятниченка, який виступив у Бундестагу з промовою про німців, загиблих у роки Другої світової в Росії, - Укрінформ.

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на джерело в міській адміністрації.

"Надійшов запит із спецслужб, в якому у нас попросили надати довідку про можливих родичів Миколи в Україні. Ми інформацію про його рідних передали", - розповів співрозмовник.

При цьому, за даними місцевих ЗМІ, відомство перевіряє також мера міста Івана Костогриза, який вступився за школяра.

19 листопада на зустрічі в Бундестагу, присвяченій пам'яті жертв воєн і репресій, десятикласник з Нового Уренгоя Микола Десятниченко розповів про відвідання поховання солдатів Вермахту під Копєйськом. Школяр наголосив, що багато загиблих німців, на його думку, "хотіли жити мирно і не бажали воювати". А також розповів про дуже високу смертність німців у радянських таборах для військовополонених. Він висловив сподівання, що світ більше не побачить війни, а "на Землі запанує здоровий глузд".

Виступ Десятниченка викликав шквальну критику в російських соціальних мережах. Користувачі, зокрема, стали звинувачувати його в реабілітації нацизму. На школяра написали заяву в ФСБ і прокуратуру.

Заступник голови комітету Держдуми з освіти і науки Борис Чернишов звернувся в Генпрокуратуру з проханням провести перевірку виступу гімназиста. Таке ж звернення в прокуратуру та Міністерство освіти направив представник КПРФ Валерій Рашкін. Однак у прес-службі Кремля назвали критику на адресу Миколи Десятниченка "екзальтованим цькуванням" і не побачили в його словах пропаганди нацизму.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ