Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ФСБ затримала у Криму двох людей як "шпигунів" на користь України

Федеральна служба безпеки РФ повідомила про затримання у Криму двох громадян, у тому числі військовослужбовця, за підозрою в шпигунстві на користь України. Їм інкримінують державну зраду. Про це повідомила служба BBC Україна.

ФСБ називає їх "громадянами Росії".

Про це повідомляє Центр громадських зв'язків ФСБ Росії на офіційній сторінці відомства.

"Федеральна служба безпеки РФ у Сімферополі затримала громадян Російської Федерації Сухоносову Ганну Станіславівну і Долгополова Дмитра Олександровича. Ці особи збирали і передавали спецслужбам України відомості про діяльність частин і з'єднань Чорноморського флоту, які становлять державну таємницю", - ідеться у повідомленні.

Дмитро Долгополов, додають у відомстві, проходить військову службу на території Криму.

Центр громадських зв'язків ФСБ Росії повідомив про порушення кримінальної справи за статтею Кримінального кодексу РФ "державна зрада".

На затримання Дмитра Долгополова відреагував у Facebook представник міністерства оборони України Владистав Селезньов, який до анексії Криму був начальником Севастопольського медіа-центру міноборони.

"Ще один приклад сумних перспектив зрадників України. Діма Долгополов. Служив у лавах ЗС України (майор, заступник по роботі з особовим складом в артилерійському дивізіоні в Сімферополі), у 2014-му зрадив присязі та перейшов на службу до окупантів, бо там більше грошей платили. Нині затриманий ФСБ", - написав він.

Владислав Селезньов додав, що інкримінована за російським Кримінальним кодексом стаття - "державна зрада" - передбачає позбавлення волі на термін до 20-ти років.

Інші "диверсанти" та "шпигуни"

У серпні цього року ФСБ повідомляла про затримання в Криму агента Служби безпеки України Геннадія Лимешка.

Як вважає відомство, він за завданням СБУ мав пошкодити лінії електропередач (ЛЕП) у Судаку, спричинити обвал гірських порід на автомобільну трасу Судак-Новий Світ, а також підпалити ліс і один з об'єктів комунального господарства в районі селища Рибаче.

Окрім того, у липні 2017 року Київський районний суд Сімферополя засудив до 3,5 років колонії Олексія Стогнія, який проходив у справі "кримських диверсантів". Його затримали восени 2016 року за підозрою в роботі на українську військову розвідку.

Затримані за цією ж справою Андрій Захтей і Євген Панов заявляли, що після затримання їх катували. У липні з'явилася інформація, що Захтей і ще один обвинувачений - Дмитро Штибліков - пішли на угоду зі слідством і визнали провину. Вироків Захтею, Панову і Штиблікову ще немає.

Також у липні до 12 років колонії був засуджений 61-річний громадянин України Олексій Сизонович. Його визнали винним у підготовці теракту, незаконному обігу вибухових пристроїв та незаконному перетині кордону Росії.

Ще раніше, у листопаді 2016 року, у Криму затримали колишнього службовця штабу Чорноморського флоту Леоніда Пархоменка. Як стверджувала ФСБ, за завданням української розвідки він збирав секретні дані про його діяльність.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ