Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гаазький арбітраж почав розглядати скарги українських компаній до Росії

Постійна палата третейського суду у Гаазі почала два розгляди за скаргами українських компаній "Укрнафта" та Stabil на Росію. Ідеться про активи в анексованому Криму.

"Cклади арбітражу, до яких входять одні і ті самі арбітри, сформовані в обох розглядах; Російська Федерація заявляє про невизнання юрисдикції складу арбітражу і не надає заперечення проти позову", - повідомили на сайті установи у понеділок.

Слухання призначили на 11 липня.

"Укрнафта" і Stabil заявили про те, що Російська Федерація порушила свої зобов'язання (...) шляхом вдавання з початку квітня 2014 року до заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в автозаправні станції, розташовані у Криму, і у підсумку спричинили експропріацію цих інвестицій", - також ідеться у повідомленні.

У Постійній палаті зазначили, що 3 грудня 2015 року арбітраж провів перше слухання в обох справах - тоді розглянули процесуальні питання. Росія у слуханні участі не брала.

У січні цього року "Укрнафта" і Stabil подали позовні заяви. Росія не заперечила проти позову, арбітраж вирішив продовжити обидва розгляди.

Російська сторона наполягає, що угода про захист інвестицій між Україною і Росією, до якої апелюють українські компанії, не може слугувати підставою для врегулювання претензій у Гаазі, а також не визнає юрисдикцію гаазького арбітражу у цих розглядах.

50% +1 акція нафтовидобувної компанії "Укрнафта" належить "Нафтогазу України".

Минулого року акціонери "Укрнафти" обрали новим головою правління підприємства британця Марка Роллінза.

Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболев оцінює загальну суму претензій його компанії до російського "Газпрому" на суму 30 мільярдів доларів.

Позови до Гаазького арбітражу проти Росії також подали компанії, пов'язані з Ігорем Коломойським.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ