Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гаазький трибунал розгляне доповідь про злочини РФ у Донбасі

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прийняв до розгляду доповідь польського депутата Малгожати Госевської про військові злочини РФ на Донбасі. Про це повідомляє російська "Нова газета".
Проросійські терористи позують із іграшками вбитих дітей. Нагадаємо, що біля Тореза Донецької області 17 липня 2014 пасажирський літак Боїнг-777 був збитий російською протиповітряною обороною. Фото - /REUTERS/Максим Змеев.

Видання зазначає, що доповідь може лягти в основу трибуналу щодо Донбасу, на заснуванні якого наполягає Україна і низка західних країн.

Госевська в документі на 157 сторінок описує зустрічі зі свідками страт і жертвами тортур, зустрічі записувалися під час її поїздок по Донбасу в 2014 році.

Доповідь містить, зокрема, "розстрільні накази", підписані особисто екс-головкомом "армії новоросії" Ігорем Стрілковим-Гіркіним. Копії цих наказів опинилися в інтернеті ще влітку 2014 року, відразу після відступу зі Слов'янська, але в Гаазі про них заговорили лише після ознайомлення з доповіддю Госевської.

У наказах, у тому числі, мова йшла про розстріл прихильників "днр", спійманих на грабежі та інші злочини в тилу.

Прес-секретар Гіркіна Анастасія Михайловська на звернення видання сказала, що в курсі відправки документів до Гааги, але в оточенні її начальника великого значення цьому не надають.

"Польщі треба займатися своїми справами, а не пхати носа в чужі. Ця депутатка яке взагалі має відношення до Донбасу?" – запитала вона.

У свою чергу сама Госевська заявила виданню, що жертвами часто ставали мирні люди.

"Дуже часто жертвами ставали прості мирні жителі, навіть не активісти, не військові, не волонтери, хоча і таких багато. Дуже багато описується випадків нападів бойовиків на мирних жителів з метою заволодіти їхнім майном і грошима", – сказала вона.

Госевська додала, що її доповідь викликала значний інтерес у представників суду.

Коментуючи питання про те, коли суд приступить до цієї справи, вона зазначила, що цей суд працює повільно, проте допустила, що в цьому випадку справа може бути розглянута швидше звичайного.

Також вона додала, що некоректно називати учасників подій на Донбасі "сепаратистами", оскільки там було багато росіян, у тому числі кадрових військових.

"Це російські найманці і військові, які часто повторювали на Донбасі те, що робили радянські офіцери в Катині", – додала вона.

Відповідаючи на запитання, чому в доповіді нічого не говориться про злочини з боку українських військових, вона заявила, що сконцентрувалася лише на російських злочинах, а про українські можна почитати в інших доповідях, у тому числі і в офіційних українських розслідуваннях.

"Але держава в Україні, що дуже важливо, розслідує і передає до суду такі справи. А Росія нічого не робить з тими злочинами, які в Донбасі здійснювали її громадяни, владі в Росії плювати", – сказала вона.

Як відомо, Госевська опублікувала свою доповідь в кінці минулого року. 5 квітня цього року вона була представлена в Європарламенті.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ