Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Галасюк звернувся до Порошенка та Яценюка з пропозиціями реанімації економіки України

Народний депутат, голова парламентського комітету промислової політики та підприємництва, кандидат на посаду міського голови Львова Віктор Галасюк зробив відкрите звернення до Президента та Прем’єр-міністра України щодо зміни економічної та кредитно-грошової політики для захисту національних інтересів та розвитку економіки України. Про це повідомили в Радикальній партії.

«Українська економіка за 25 років скоротилась на 35%, що, за даними Світового банку, є найгіршим показником у світі. Згідно з розкритими даними щодо ВВП 166 країн, Україна за падінням цього показника «випередила» такі країни, як Молдова, Грузія, Зімбабве та Центральноафриканська Республіка», – зазначив Віктор Галасюк.

Попри те, що у 1990 році Україна мала стартову позицію кращу за Малайзію, Польщу та Білорусь і перебувала на одному рівні з Туреччиною та Румунією, зараз, за словами Віктора Галасюка, Україна втратила третину ВВП у реальному вимірі.

«Такий безпрецедентний економічний спад в Україні відбувся на фоні масштабної тінізації та монополізації економіки, технологічної примітивізації виробництва та деіндустріалізації, розквіту корупції та формування і консервації олігархічно-сировинного ладу», – зазначив нардеп.

Він додав, що у результаті військової агресії Росії проти України та проведення недолугої економічної та кредитно-грошової політики з початку 2015 року промисловість впала вже на 18%, товарний експорт з України скоротився на 37,8%, обсяг прямих іноземних інвестицій зменшився на 3,6 млрд доларів США, офіційне безробіття (за даними МОП) сягнуло 9,6% або понад 1,7 млн осіб, а серед молоді становить майже 23%.

«Як наслідок, прогноз падіння ВВП України у наступному році за даними МВФ становитиме 11%, за даними Світового банку – 12%», – навів невтішні цифри Віктор Галасюк.

«Країна стоїть на межі соціальної дестабілізації, оскільки мільйони людей опиняються за межею виживання, а підприємці і молодь все частіше емігрують за кордон в пошуках кращої долі. Ситуація критично ускладнюється військовими діями на Сході України», – додав він.

Віктор Галасюк, як голова профільного комітету Верховної Ради та заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка з економічних питань, запропонував керівництву держави низку кроків для зміни кредитно-грошової політики, що веде у нікуди.

Передусім, за словами Віктора Галасюка, необхідно провести новий етап перемовин щодо додаткового списання державного боргу України перед іноземними кредиторами. Під час переговорів важливим має бути досягнення відміни кабального для України механізму VRI, за яким борги доведеться виплачувати ще не одному поколінню українців.

Наступний крок, зазначив Віктор Галасюк, у зміні економічної політики – проведення масштабної  енергомодернізації, щоб зняти з економіки України «енергетичний зашморг». Також, сказав нардеп, влада повинна перейти до стимулювання та «розігрівання» економіки.

«Ми маємо сконцентруватись на створенні нових інвестиційних можливостей та залученні приватних інвестицій в реальний сектор економіки через встановлення більш сприятливих у порівнянні з іншими країнами умов. Що стосується міжнародної фінансової допомоги, то досить вже її проїдати. Ці гроші необхідно спрямовувати в реальний сектор економіки для її розвитку», – сказав Віктор Галасюк.

«Влада може ігнорувати мене, Радикальну партію, Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва і робити вигляд, що нічого не відбувається. Але вона не зможе ігнорувати підприємців, роботодавців, платників податків. Адже на їх плечах тримається держава. Ми пропонуємо конкретні кроки для того, щоб змінити економічну та кредитно-грошову політику в інтересах України», – резюмував Віктор Галасюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ