Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Галичина відокремлена: демократична держава, теократична монархія або «Чечня в руках фундаменталістів»

У Львові по-різному сприйняли ідею відокремлення Галичини. Частина львів'ян засуджує такі заяви. Але чимало галичан не проти відокремитися.

«У межах Галичини, яка завжди була найбільш національно свідомою, ми можемо побудувати справжню демократичну Україну. Так нас в ЄС швидше візьмуть. Поляки, угорці були ще біднішими нас, а як прорвалися», - вважає Василь Ткачук. «А ви думаєте, якщо Галичина стане незалежною, у нас зникне тотальна корупція? Та наші «вуйки» з портретами Шевченка і Бандери в кабінетах грабували з 90-х все, що можна було вкрасти. Будуть красти і далі», - вважає «Галичанка» на одному з львівських інтернет-форумів, пише Сегодня.

У дискусіях на тему відділення вже дійшли до обрання президента «незалежної Галичини». Один з депутатів Львівської міськради у своєму пості на Фейсбук на цю посаду «висунув» дисидента Мирослава Мариновича та інтелектуала Тараса Возняка. Лідером Галичини багато хто бачить також екс-главу УГКЦ Любомира Гузара - мовляв, буде теократична монархія як у Ватикані. Інші кажуть: більшість депутатів міської та облрад - члени «Свободи». Отже, Галичину очолив би Тягнибок.

«З радикалами нам до Європи дорога закрита», - впевнена львів'янка Ірина Семенко.

Редактор польської «Газети Виборчої» Адам Міхнік в інтерв'ю «Сегодня», нагадаємо, був ще більш категоричний: «Автономна Галичина під прапорами «Свободи» - це Чечня в руках фундаменталістів».

У «Свободі» категорично проти відокремлення Галичини. «Навпаки, треба домагатися того, щоб більше галичан було в центральної влади в Києві, а то там домінують «донецькі». До речі, в XIII столітті саме галицький воєвода, призначений Данилом Галицьким, урядував в Києві», - сказав «свободівець» Юрій Михальчишин.

Львівський політолог Юрій Шведа вважає провокаційними заяви про «позбавлення» від Галичини: «Так людей хочуть відвернути від соціально-економічних проблем та мобілізувати свій електорат перед виборами». Він вважає, що якщо мова піде про відділення, то і до громадянської війни і другого Косово недалеко: «Мирно ніхто нікого не відпустить».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ