Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Галицький районний суд Львова саботував арешт судді, спійманого «на гарячому»

29 січня Галицький районний суд м. Львів відмовив детективам НАБУ у клопотанні про арешт судді Солом’янського районного суду м. Київ, затриманого «на гарячому» при одержанні предмету неправомірної вигоди у розмірі 22 тис. дол. США. Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, що, на думку НАБУ, є неприйнятним.Повідомили в НАБУ.

Ухвалюючи рішення, суддя Галицького районного суду мотивував його публічним зверненням Вищої ради правосуддя, яке не має жодної юридичної сили. Натомість норми законів та Конституції України, усталена практика арешту суддів, затриманих під час скоєння тяжких злочинів вже після набуття чинності судової реформи, повністю проігноровані.

Ситуація, що склалася, на думку НАБУ, cуперечить букві і духу судової реформи. Закликаємо компетентні органи та громадськість дати їй належну оцінку, аби унеможливи повторення подібних випадків в майбутньому.

Нагадаємо, що 25 січня НАБУ повідомило: "Публічне звернення Вищої ради правосуддя (далі — ВРП) до слідчих суддів, в якому вона запропонувала свою інтерпретацію Конституції України в частині гарантій суддівської недоторканості, не має юридичної сили. Наголошуємо, що при викритті суддів Національне антикорупційне бюро й надалі керуватиметься Конституцією України, яка є нормативним актом вищої юридичної сили, а також Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

17 січня 2017 року ВРП, посилаючись на статтю 482 Кримінального процесуального кодексу України, заявила про те, що застосування запобіжного заходу до  судді, спійманого на гарячому, без згоди ВРП буцімто є незаконним.

Водночас, відповідно до Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та нової редакції Закону «Про судоустрій і статус суддів», які набули чинності 30 вересня 2016 року, затримання та арешт судді у випадках, якщо його здійснено під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, може відбуватися без згоди ВРП.

Перше затримання за новими правилами детективи НАБУ здійснили 7 жовтня. Тоді на місці злочину детективи Бюро  затримали суддю Жовтневого районного суду міста Дніпро".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ