Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гарантії за валютними депозитами скасовувати не будуть, - Фонд гарантування вкладів

У Фонді гарантування вкладів фізосіб сьогодні навіть не обговорюється можливість скасування гарантій за валютними депозитами, заявив заступник директора-розпорядника ФГВФО Сергій Ісютін.

Про це він сказав під час круглого столу, який провела Ліга фінансового розвитку за підтримки "Дзеркала тижня. Україна".

"Найближчим часом вважаємо цю дискусію передчасною. Зараз досить висока частка вкладів в іноземній валюті у нашій банківській системі. Ми проаналізували досвід розвинених країн - 80% країн гарантують вклади у всіх валютах. Надалі Фонд буде чітко виконувати норми чинного законодавства та виплачувати в межах гарантованої суми всі вклади", - підкреслив Ісютін.

Директор же департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст також підкреслив, що Нацбанк "не розглядав, не розглядає і не планує розглядати питання конвертації валютних вкладів [у гривневі]".

У свою чергу заступник голови правління "Сбербанку Росії" Ірина Князєва висловила думку, що зараз гривневої маси, яка є в економіці, не вистачає для повноцінного кредитування. А тому хоча б з цієї точки зору валюта економіці потрібна. "Якщо б прибрати зараз долари, які беруть експортно-орієнтовані підприємства, у нас був би колосальний дефіцит фінансування. Гривневої маси недостатньо. І це впливає на ціну ресурсу дуже суттєво", - підкреслила Князєва.

Перший заступник голови правління "Укргазбанку" Станіслав Шлапак також вважає, що економіку потрібно стимулювати через "додаткову гривню". "Можна відпрацювати механізми, щоб вона не тиснула на монетарну масу", - додав банкір.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ