Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

«Газпром» активно переглядає договори на поставку газу з більшістю європейських компаній

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що досягнення домовленостей з Росією про нову ціну на газ дозволить країні економити 500 млн. дол на місяць. Ситуацію прокоментував експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

»Україна і Росія вже давно обмінялися пропозиціями щодо змін ціни на газ. Офіційна позиція України полягає в тому, щоб створити газовий консорціум за участю України, Росії та ЄС. Офіційна позиція Росії вже давно не змінювалася і стосується приєднання до «Газпрому» нафтогазових активів України у вигляді «Нафтогазу Україна».

Щодо газового консорціуму, то Росія поки не погоджується на пропозиції України створити його у форматі Україна – Росія – ЄС плюс європейська фінансова структура. Зараз позиція Росії однозначна - 50% в Кремль, а з рештою 50% робіть що хочете. Хоч заберіть все собі, хоч частину віддайте європейської компанії. У «Газпромі» небезпідставно вважають, що притиснули до стінки Україна і потрібно просто чекати, коли знекровлений «Нафтогаз» впаде до ніг.

Насправді «Нафтогаз» знаходиться в поганому фінансовому стані і може просто не подужати оплату спожитого газу в грудні. Тому нинішня заява уряду про нову і, звичайно дешевої, ціною на газ - частина триваючої інформаційної газової кампанії Україна проти Росії. Це має підштовхнути «Газпром» і прискорити процес переговорів. Адже грошей на оплату російського газу в грудні в повному обсязі немає.

У випадки оголошення вищою нової ціни на газ для України Росії доведеться зайняти невластиву для себе позу і виправдовуватися, відповідаючи на запитання: а де ж обіцяні 200 доларів для України? Саме такою і вимальовується нова ціна на газ. Знаючи щирість і простоту Азарова, то щоб при нинішній ціні на газ заощадити щомісячно 500 млн. доларів Україні повинна отримувати газ за ціною 200 доларів. За основу прем'єр узяв платіж за листопад, коли Україна заплатила за газ 1 млрд. дол

Хоча не варто забувати, як Азаров більше року періодично підганяв росіян, але цього було мало. До того ж іронія з цього приводу часто була вигадливою як заяви уряду про відмову використовувати газотранспортну систему або взагалі загрози демонтувати українську ГТС.

Закріплення ціни на газ в 200 дол. означає одне - підсумком переговорів може стати все таки передача 50% української ГТС російському «Газпрому» без залучення учасника з ЄС. Тоді Україна стане на шлях, який почала Білорусія ще п'ять років тому.

На тлі близької розв'язки газового питання підозріло «заліг на дно» міністр енергетики Юрій Бойко, який за останні півтора року зробив десятки вояжів в «Газпром» і йому явно є що сказати. Група Дмитра Фірташа «Росукренерго», до якої входить Бойко, зберігає дуже високі шанси про лобіювати повернення схеми поставок середньоазіатського газу через посередника. Росія ще може підтримати ідею Фірташа.

На жаль, поза увагою української влади залишається ще один важливий нюанс - «Газпром» зараз активно переглядає договори на поставки газу з більшістю європейських компаній. Практично у всіх випадках російський монополіст знижує ціну на газ від 10 до 30%. Якби Україна домовилася з МВФ про кредит раніше, ніж з Росією про газ, то у нас з'явилася б фінансова можливість почекати до весни 2012 року. А вже в січні Київ отримав би додатковий аргумент в переговорах з Росією - нові низькі ціни на газ в контрактах для компаній ЄС.

Тому Азаров необгрунтовано випромінює радість від нової ціни на газ і можливості економити 500 млн. дол щомісячно. Ще рано ділити шкуру невбитого ведмедя», - сказано у коментарі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ