Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

"Газпром" може вимагати в України за недобір штраф до $5,7 мільярда

Штраф, який "Газпром" може вимагати від НАК "Нафтогаз України", може досягти $2,7 мільярда в 2012 році і $3,8 - $5,7 мільярда в 2013 році. Про це у статті для ZN.UA пишуть Данило Курдельчук, заслужений юрист України, президент Укрінюрколегії, і Олександр Малиновський, партнер "Грант Торнтон Україна".

У разі, якщо "Нафтогаз" імпортує в цьому році лише 27 млрд куб. м, а не 33,28 млрд. куб. м. (допустима мінімальна кількість газу, виходячи з чинного контракту), претензії "Газпрому", за попередніми розрахунками, в 2012 році можуть досягти $2,7 млрд.

Що стосується можливих штрафів за недобір вже в наступному, 2013 році, то при скороченні імпорту газу до 24,5 млрд куб м (про що недавно оголосив міністр Бойко), штраф може скласти близько $ 3,8 млрд (при недоборі 8,78 млрд. куб. м).

Більші позовні претензії "Газпром" зможе пред'явити "Нафтогазу", якщо буде імпортовано тільки 20 млрд куб. м (такого розвитку подій не виключив заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун). У такому разі штраф загрожує в розмірі близько $5,7 млрд.

Сума можливого штрафу розрахована, виходячи з ціни $430 за 1 тис. куб. м газу.

За даними Держстату, за підсумками дев'яти місяців в Україну імпортовано 24,6 млрд куб. м (причому призначеного як для "Нафтогазу", так і для компанії Ostchem Holding Limited).

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ