Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Генерал Годжес про базування американських військ у Польщі

У квітні 2017 року до Польщі прибуде американський батальйон у рамках сил, які НАТО відправить на свій східний фланг. Також, імовірно, що у лютому розпочнеться ротаційна присутність бронетанкової бригади, - заявив у Варшаві командувач сухопутних сил США в Європі генерал Бен Годжес.

Генерал разом з послом США у Польщі Полом В. Джонсом спостерігав у Варшаві за парадом з нагоди Свята Війська польського. У параді брало участь відділення американської піхоти, а також кілька танків Абрамс, бойових машин піхоти Бредлі і транспорт технічного забезпечення.

«Це символ такої присутності, яку Сполучені Штати матимуть у Польщі згідно з рішенням, прийнятим на саміті НАТО, і двосторонніми договорами (…). Те, що люди побачили на цьому параді, можна буде побачити у всій Польщі в наступному році», - сказав журналістам посол Джонс.

На саміті НАТО у Варшаві на початку липня союзники прийняли рішення про зміцнену військову присутність на східному фланзі альянсу. У зв’язку з цим у Польщі та країнах Балтії буде розміщено чотири батальйонні тактичні групи, кожна з яких нараховуватиме близько тисячі осіб. За батальйони відповідатимуть різні держави, що матимуть надіслати туди більшість солдатів та прийняти на себе командування ними. У випадку Польщі таку роль виконуватимуть Сполучені Штати. Окрім цього, в нашому регіоні має з’явитися американська тактична бронетанкова бригада. Як анонсував президент Обама, її командування має бути розташоване у Польщі.

На питання про те, коли американські війська прибудуть до Польщі та де знаходитимуться їхні бази, генерал Годжес заявив, що про це оголосить командування сил США в Європі. «Напевно американський батальйон з колісними бронетранспортерами Страйкер, котрий буде батальйоном у рамках зміцненої присутності НАТО в Польщі, появиться у квітні», - повідомив генерал.

Імовірно у лютому, додав Годжес, розпочнеться перша ротація американської тактичної бронетанкової бригади. Ротації триватимуть по дев’ять місяців. Між перебуванням чергових відділів не буде перерв.

На питання про те, де базуватимуться американські військові, генерал сказав, що більша частина бригади переважно перебуватиме у Польщі. Однак можуть бути періоди, коли весь гарнізон переноситиметься до іншої країни нашого регіону.

В свою чергу Джонс додав, що розмови з польськими партнерами про конкретні місця базування американців ще тривають. «Група такого розміру не базуватиметься лише в одному місці», - додав він.

Як пояснив Бен Годжес, типова американська бронетанкова бригада нараховує приблизно 4,5 тисячі солдатів та має майже тисячу транспортних одиниць, у тому числі близько 250 танків Абрамс, бойових машин піхоти Бредлі та самохідних гаубиць Паладін.

Натомість батальйонна тактична група – це просто підсилений самостійний батальйон, що у різних арміях нараховує близько тисячі вояків.

Журналісти запитали генерала Годжеса про останні події у відносинах між Росією та Україною. На думку генерала, Росія може зробити дуже багато, аби залагодити напругу. Окрім того, він сказав, що заохочував би Росію бути більш прозорою та запрошувати журналістів і закордонних спостерігачів на свої військові навчання. Генерал додав, що підтримувані Росією сепаратисти повинні створити спостерігачам ОБСЄ можливість виконувати свою працю у Донбасі.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ