Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Генпрокуратура зарєструвала заяву про злочин полковника КГБ

12 квітня Генеральна прокуратура зареєструвала заяву про жорстокий злочин вчинений полковником КГБ проти борців за незалежність України
Денис Поліщук - координатор Національного центру правозахисту
Денис Поліщук - координатор Національного центру правозахисту
1/1

Національний центр правозахисту вперше в Україні ініціював розслідування вбивства відомого українського художника, учасника національно визвольної боротьби Ніла Хасевича. Злочин стався на світанку 4 березня 1952 року. Офіцер держбезпеки Борис Стекляр, спільно з іншими чекістами, закидав криївку з художником бойовими гранатами, у результаті чого загинув Хасевич та двоє підпільників ОУН. Згодом пошматоване тіло художника показово було виставлено для залякування українців, які повставали проти червоного терору.

Злочинні діяння офіцера держбезпеки Стекляра не мають терміну давності. Замість притягнення до кримінальної відповідальності та ув'язнення вбивці українських патріотів, полковник КГБ отримує нагороди та пільги, роздає інтерв'ю російським виданням та вільно пересувається по Рівному.

Національний центр правозахисту зауважує, що попри формальне засудження тоталітарної епохи - влада не зробила навіть найменших кроків до засудження її представників, що породжує безкарність та становить загрозу українському народу. Для побудови правової держави та українського громадянського суспільства необхідно відновити історичну справедливість.

1/3

Денис Поліщук

censor.net

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ