Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Глави українських церков закликали Росію поважати євроінтеграційний вибір України

Глави та представники десяти українських церков підтримали європейську інтеграцію України і закликали Росію поважати цей вибір. Про це сказано у зверненні церков і релігійних організацій до українського народу, оприлюдненому прес -службою Інституту релігійної свободи.

"Історично так склалося, що з давніх часів український народ був частиною європейського цивілізаційного простору. У взаємозв'язку з Європою, її духовною, культурною, освітньою, правовою традиціями будувалося наше громадське та державне життя", - йдеться у заяві.

Наразі ж Україна, підкреслили представники церков, стоїть перед вибором шляху свого подальшого розвитку.

"На нашу думку, майбутнє України природно обумовлене нашими історичними коренями - бути незалежною державою в колі вільних європейських народів", - йдеться у зверненні.

При цьому глави церков наголошують, що "цей вибір не є і не може вважатися протиставленням України нашому історичному сусідові - Росії".

"Її державність, історія та культура теж тісно пов'язані з Європою. Сподіваємося, що російський народ і держава будуть визнавати і поважати право України, як незалежної держави, вибирати свій шлях у майбутнє - так само, як Україна визнає і поважає незалежність і суверенітет Російської Федерації", - йдеться у зверненні.

"Цілком зрозуміло, що сучасна об'єднана Європа має не тільки досягнення. Чимало в ній того, що вимагає змін або виправлення - так само, як і наш власний український дім. Традиційні духовні, культурні, сімейні та моральні цінності, на яких століттями ґрунтувалося життя народів Європи, - дорогоцінний скарб, який ми повинні цінувати, спільно берегти, захищати і примножувати. Знаємо, що в цій справі в Європі у нас є багато однодумців, з якими ми готові об'єднати зусилля", - зазначають підписанти.

"Сподіваємося, що через громадську дискусію Україна вибере для себе найкращий шлях розвитку. Ми ж будемо молитися, щоб Всевишній дав мудрість і правителям, і всьому народові, і допоміг зробити правильний вибір. До такої молитві закликаємо і всіх наших вірних", - сказано в зверненні.

Документ підписали глава УПЦ МП Володимир, глава УПЦ КП Філарет, глава УГКЦ Святослав, глава Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів В'ячеслав Нестерук, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко, голова комісії з питань відносин між державою і церквою Римо-Католицької церкви в Україні Петро Мальчук, єпископ Української лютеранської церкви В'ячеслав Горпинчук, єпископ Німецької євангелічно-лютеранської церкви України Уланд Шпалінгер, головний рабин Києва та України Об'єднання іудейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх, а також глава Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ