Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Глазьєва нарешті позбавили звання іноземного члена НАНУ

Національна академія наук України позбавила радника президента Росії з питань регіональної економічної інтеграції Сергія Глазьєва звання академіка.

Відповідне рішення ухвалене абсолютною більшістю голосів на загальних зборах НАНУ 14 грудня.

У вересні відділення економіки Національної академії наук України на своїх зборах вирішило ініціювати позбавлення Глазьєва, підозрюваного у причетності до зазіхання на територіальну цілісність України, звання іноземного члена НАНУ. Тоді збори вирішили звернутися до президії НАНУ з проханням провести загальні збори, необхідні для такого позбавлення звання, позачергово.

До літа у статуті НАНУ не було передбачено процедури примусового виключення з членів організації, але в липні Міністерство юстиції України затвердило новий статут, що передбачає два способи позбавлення звання: за власним бажанням і рішенням загальних зборів, якщо діяльність такого вченого суперечить статутові.

Раніше економічне відділення Національної академії наук зверталось до Сергія Глазьєва із закликом самому вийти з членів НАНУ, однак той відмовився.

У серпні Генеральна прокуратура України повідомила про підозру 18 російським посадовцям, серед яких був і Сергій Глазьєв, у вчиненні злочинів проти національної безпеки України.

Глазьєв є іноземним членом НАН України з 2009 року.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ